Zanimljivosti

Gde je Srbija među najstarijim nacijama u Evropi

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Skoro svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina, a gde se nalaze ostale evropske zemlje kada je reč o pripadnicima trećeg doba?

Prosečna starost stanovništva Srbije iznosi 43,8 godina, s tim što su žene u proseku starije od muškaraca za oko tri godine (prosečna starost žena je 45,2 godine, a muškaraca 42,4 godine). U odnosu na Popis iz 2011. godine, prosečna starost povećana je za oko jednu i po godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

RZS ranije je saopštio da podaci o procenjenom broju stanovnika za 2022. godinu pokazuju da se indeks starenja stanovništva u Srbiji stalno povećava, odnosno da je stanovništvo u dubokom procesu starenja. Skoro svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina.

Trend povećanja prosečne starosti stanovništva beleži se i u drugim evropskim zemljama.

 Shutterstock
Prema podacima Evrostata, najstariji građani u regionu žive u Grčkoj i Hrvatskoj sa 45,4 godine u proseku.

Najmlađe stanovništvo u regionu imaju Albanija i Crna Gora sa 38 i 39,4 godina u proseku.

Podaci Evrostata pokazuju da je prosečna starost stanovništva EU 2022. godine bila 44,4 godine. U Uniji najmlađu populaciju ima Kipar (prosek 38 godina), a najstariju Portugal (prosek 46,8 godina) i Italija (prosek od 48 godina).

Poređenja radi, četvrtinu stanovništva u Italiji čine stariji od 65 godina, u Grčkoj, Portugalu i Finskoj 23 odsto, dok u Srbiji 22,10 odsto opšte populacije spada u tu kategoriju.

Porast broja starijeg stanovništva je evidentan, a u Srbiji živi 117.651 stanovnik stariji od 85 godina.