Svet

Aktivistkinja: Pravo na bezbedan abortus nema 20 miliona žena u Evropi

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Aktivistkinja inicijative "Moj glas, moj izbor" Tea Daucenberg izjavila je FoNetu da skoro 20 miliona žena u Evropi nema pravo na bezbedan abortus, zbog čega je pokrenuta peticija da se državljankama Evropske unija (EU) omogući da abortus izvrše besplatno u nekoj drugoj državi članici, ako to ne mogu da učine u matičnoj zemlji.

Ona je u serijalu razgovora Stigma precizirala da je inicijativa pokrenuta u Sloveniji, gde je to učinila organizacija Institut 8. mart, a da su potom, sa ciljem prikupljanja milion potpisa, krenule akcije po drugim državama članicama.

Ukoliko se ti potpisi predaju evropskim institucijama. Evropskom parlamentu, i peticija se izglasa, objašnjava Daucenberg, državljanke Poljske ili Malte, u kojima je abortus ilegalan, mogle bi bezbedan pobačaj besplatno i legalno da obave u nekoj od država članica EU gde je to dozvoljeno.

Kako je istakla, u tom slučaju će postupak biti finansirati evropskim novcem, odnosno države koje će na to pristat, dobiće novac iz fondova EU.

Neprihvatljivo je da žene snose finansijski teret, jer abortus nije besplatan. Neprihvatljivo je da su žene prinuđene da putuju hiljadama kilometara ili traže opasne alternative, jer ginekolozi zbog prigovora savesti ne žele da izvode abortuse, obrazloženje je inicijative „Moj glas, moj izbor“.

Daucenberg je rekla da je za odlučivanje o toj inicijativi potrebno da sedam država članica EU učestvuje sa određenim brojem potpisa, koji je proporcionalan broju stanovnika i naglasila da je do sada od aprila prikupljeno pola miliona potpisa.

U Sloveniji to ide dobro, isto u Hrvatskoj, posebno kada se tome pridružila pevačica Severina, naglasila je ona i dodala da u Nemačkoj i Francuskoj takođe akcija ide dobro, ali u Belgiji slabije.

Prema njenim rečima, plan je bio da se potpisi skupe do evropskih izbora 9.juna, ali se to nažalost nije dogodilo.