Moj grad

Pripremite se za vrućine: Lekar savetuje kako najlakše izdržati toplotni talas

FOTO: Boom93/T.Spasojević

FOTO: Boom93/T.Spasojević

Narednih pet dana očekuju nas tropske temperature koje će svakim danom biti u porastu, tako krajem nedelje, u petak, očekujemo pik toplotnog talasa sa temperaturom do čak 40 stepeni.

Za sutra u Braničevskom okrugu aktiviran je narandžasti, a za četvrtak crveni meteoalarm.

Miloš Milošević, specijalista urgentne medicine, za Boom93 kaže da je najbitnije da se saveta pridržavaju stariji sugrađani koji već imaju određene zdravstvene tegobe.

"U slučaju da imamo temperature preko 35°C u najtoplijem delu dana, između 12 i 15 časova, savetujemo svim kardiovaskularnim pacijentima i asmatičarima da izbegavaju izlazak na ulicu. Vrlo često su to i starije osobe koje često ne procene dobro svoje fizičke mogućnosti pre svega, ali i zdravstvene, i onda dolazi do toga da se guše, imaju srčanih problema jer u najtoplijem delu dana krenu u nabavke. I onda mi kao služba vrlo često imamo problem, oni kolabiraju, dolazi do pada, do nesvestice, do vrtoglavice, variranja srčanog pritiska", navodi lekar.

Savetuje da stariji sugrađani ne izlaze tokom najtoplijeg dela dana.

"Neka pošalju nekog mlađeg da im kupi namirnice. Imali smo baš danas jedan slučaj da je astmatičar došao sa gušenjem. Mora neko da se uključi, i mlađe osobe koje se staraju o tim licima, da im pomognu".

Što se tiče mlađih pacijenata, i za njih važi savet da se ne izlažu suncu, savetuje se rehidratacija i boravak u hladu.

"Takođe, u ovim vrućim mesecima, koristimo namirnice životinjskog porekla, sir, meso, mleko ili prerađevine i često dolazi do toga da pojedemo neku pokvarenu robu. Onda dolazi do gastrointestinalnih problema, povraćanja. Građani treba da paze da hranu kupuju u originalnim pakovanjima, u prodavnicama gde se namirnice nalaze u frižideru.

Kao najvažnije, lekar napominje da ukoliko treba nešto obaviti na otvorenom, da do 10 časovasve obave kako bi u najtoplijem periodu bili zaštićeni.

Još jedan problem koji lekar navodi, je da prilkom pada zbog kolabiranja može doći i do brojnih preloma.

"Pacijenti treba da se pridržavaju svoje terapije koju imaju i ne bi trebalo da preskaču istu. Ko ima visok pritisak, ne sme da pije kiselu vodu, jer mineralne vode imaju u sebi so. Takođe, ne bi trebalo mnogo da sole svoju hranu, jer to sve podiže pritisak. Ukoliko ste nemarni prema svom zdravlju, onda vam niko neće rešiti vaš zdravstveni problem", zaključio je lekar.

Sunčanica

Kada pričamo o sunčanici, govorimo o vrsti toplotnog udara.

Simptomi su glavobolja, zujanje u ušima, slabost, mučnina i povraćanje, vrtoglavica, crvenilo. Ako je reč o težem obliku može da dođe do omamljenosti i padanja u nesvest. Takođe može da se javi plitko disanje i ubrzan rad srca, a u najtežim slučajevima pacijent može da bude i životno ugrožen.

Kako da pomognete?

Osobu kojoj je pozlilo obavezno prvo premestite u rashlađenu prostoriju ili najbliži hlad, oslobodite je suvišne odeće, stavite joj obloge na glavu i dajte joj da pije vodu.

Toplotni udar

Gubitak kontrole tela nad temperaturom izazvan visokim temperaturama je toplotni udar. U ovom stanju temperatura tela može da poraste za samo 10 minuta na 40,5 °C ili više, a puls se jako ubrzava. Ako se ne prepozna na vreme, toplotni udar može da bude opasan po život.

Simptomi toplotnog udara su crvena i topla koža koja se ne znoji, jaka glavobolja, vrtoglavica, visoka temperatura, nesvestica i gubitak svesti.

Ako je neko doživeo toplotni udar odmah ga prenesite u hlad, postavite u ležeći položaj, a ako je u nesvesti, postavite ga obavezno na bok, podignite noge iznad nivoa glave i polivajte osobu vodom. Kontrolišite temperaturu i pozovite hitnu pomoć.

RHMZ upozorio na veoma visoke temperature

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području.
 
Vrednosti maksimalnih temperatura po danima:
 
- utorak (18. jun) od 32 do 35 °C
- sreda (19. jun) od 35 do 37 °C
- četvrtak (20. jun) od 33 °C na severu do 39 °C na jugu i istoku Srbije

U petak i subotu 21. i 22. juna očekuje nas vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °C.
 
U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju 23. juna i u ostalim krajevima pad očekuje nas temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °C.