Moj grad

Žene zlata vredne

Foto: Maja Radović

Foto: Maja Radović

Na putu ka boljem sutra nekada smo skloni da zaboravimo zapravo odakle smo krenuli. Samim tim, često se dešava da ono što se do juče smatralo tradicijom, danas već ne postoji. Borbu za očuvanje nacionalnog identiteta, običaja i tradicije vodi i jedno udruženje koje sa ponosom neguje sve ono što im je ostalo od predaka. „Udruženje žena Rajkovac”, ispred kog stoji Maja Radović je sa nama podelilo priču o njihovom nastanku, ličnim ciljevima, ali i o dosadašnjim uspesima.

Na samo tridesetak kilometara od Smederevske Palanke, u opštini Topola, nalazi se Rajkovac, selo iz koga potiče ovo udruženje. Kako Maja Radović navodi, udruženje postoji još od 2020. godine, a do njegovog osnivanja je došlo potpuno spontano, a najviše zbog nedostatka druženja. Danas ovo udruženje broji 15 žena, od kojih je, kako saznajemo, više od polovine konstantno aktivno. Njihov cilj jeste očuvanje tradicije, predstavljanje starih jela, kolača, pravljenje slatke i slane zimnice, ali se takođe bave i pravljenjem dekupaža i raznih vrsta vezova.

Foto: Maja Radović

Kada je reč o samim akcijama, saznali smo da se članice ovog udruženja sastaju na mesečnom nivou, bilo da je u pitanju organizovanje raznih manifestacija, ili pak čisto druženje uz domaće poslastice. Takođe, članice se uvek trude da i same budu deo nekih većih manifestacija i okupljanja, ali zbog obaveza oko poljoprivrednih gazdinstava retko kad imaju slobodnog vremena. Ali ono što je svake godine zastupljeno jeste proslava Međunarodnog dana žena.

Foto: Maja Radović

„Jednom godišnje organizujemo slavlje za sve učesnice i supružnike, obično povodom proslave Međunarodnog dana žena, sa svečanim ručkom i muzikom. Goste obavezno dočekamo sa punom trpezom, tako da svi ponesu lepe uspomene. Takođe nam nije prioritet finansijska dobit, tako da u stvari više poklonimo svojih proizvoda nego što prodamo.”, rekla je Radović za Boom93.

Foto: Maja Radović

Ukoliko neko želi da postane član, potrebna je samo želja za druženjem, zabavom ali i učešćem u aktivnostima udruženja. Kako Maja Radović navodi, nije potrebno čak ni da osoba bude iz Rajkovca, a dokaz tome je i činjenica da imaju i članicu koja je iz Kloke.


Ono na šta su članice najviše ponosne jeste pre svega to što njihovo udruženje traje već četiri godine. Kako saznajemo, na početku je bilo čak i suza, jer nisu svi muževi i svekrve bili oduševljeni činjenicom da će ove žene zapravo putovati i samim tim širiti svoj uticaj na druge ljude, ali su uz dosta truda uspele da ih ubede da „kuća neće trpeti” pa tako sada imaju punu podršku porodica. Takođe, u toku jedne akcije su uspele da nahrane oko pedeset gladnih ljudi, i time pomognu onima kojima je to u tom trenutku pomoć bila najpotrebnija.


Na naše pitanje koliko je bitno da se neguje tradicija jednog mesta, ili sa druge strane jedne zemlje, Maja Radović je izjavila sledeće: „Veoma je važno da se ljudi ne stide svog porekla i svog zanimanja. Ne možemo svi biti lekari, učitelji, novinari, ekonomisti. Čuvamo tradiciju, instituciju porodice, trudimo se da proizvodimo samo zdravu hranu od koje smo prehranili decu i unučiće. Takođe da ne zaboravimo preradu vune, koja je nepravedno potisnuta sintetikom, a bez koje na selu ne mogu da se prežive mrazevi i snegovi.”


Gostoprimstvo, široko srce, ali i bezrezervna podrška između članica su reči kojima bi Maja Radović opisala svoje udruženje. Kao poruku svima onima koji čitaju ovaj tekst, predstvanica udruženja poručuje: „Ne odričite se svojih predaka i tradicije, ne stidite se sela i seljaka”. Takođe, ukoliko se odlučite da posetite ovo udruženje, budite sigurni da ćete biti sačekani sa širokim osmesima, a otići ćete prepuni pozitivnih utisaka i sa mnoštvo poklona.

 

Piše Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke