Moj grad

Poljoprivrednik za Boom93: U četiri sela grad uništio 2.000 hektara pod zasadom (FOTO+VIDEO)

FOTO: Ivan Simić

FOTO: Ivan Simić

Nakon nezapamćenog nevremena koje je prethodne nedelje pogodilo Braničevski okrug, kontaktirali smo poljoprivrednika Ivana Simića iz sela Makce čije su njive stradale u nevremenu.

"Doljašnica, Srednjevo, Garevo, znači konkretno Češljeva bara nema ni jedan ar koji nije uništen, ne oštećen, nego uništen", navodi Simić.

Predstavnici ovih mesnih zajednica opštini Veliko Gradište poslali su zahteve za proglašenje elementarnih nepogoda, kako bi poljoprivrednici mogli od komisije za procenu štete mogli da potražuju nadoknadu štete.

FOTO: Ivan Simić

"Ja konkretno imam oko 50 hektara pogođenih gradom, od kojih je 40 totalno uništeno. Ja sam svoje useve osigurao, sva sreća, ali činjenica je da usevi više ne postoje, ne vide se. Znači ostale su samo polomljene stabljike suncokreta i kukuruza koje štrče iz zemlje. Pšenica je oštećena, ali su tu, da kažem, preliminarno procenili da je nekih 20-30% oštećenje. Samo zato što nije toliko polomljena, samo je da kažem omlaćena, ali doći će kad budemo skidali pšenicu, da se uvere da li je oštećenje veće ili manje. Suncokret i kukuruzi koji su bili do visine nekih 70 centimetara, to na njivama više ne postoji", naglašava naš sagovornik. 

FOTO: Ivan Simić

Najveći deo useva je neosiguran, a prema rečima ovog poljoprivrednika, pored njega useve je osiguralo troje poljoprivrednika u naselju garevo i jedan u Češljevoj bari, dok postoje oni kojima je grad uništio celokupni zasad.

"Bilo bi zaista ružno da se tim ljudima ne pomogne. Što se mene tiče znam da mi neće isplatiti kompletnu štetu već nekih 80 odsto, ali i to je nešto kako bih pokrio gubitke. Prema našoj proceni uništeno je oko 2.000 hektara koji su bili zasađeni".

FOTO: Ivan Simić

Poljoprivrednici kojima je grad uništio zasade trenutno popunjavaju zahteve i očekuju komisiju koja će proceniti štetu, iako je ona kako navode potpuna.

Prema informacijama sa terena koje smo dobili, ukoliko se krene prema selu Srednjevo, nema njive koja nije uništena, a u četiri sela stradalo je oko 2.000 hektara.

FOTO: Ivan Simić

Dok komisija ne proceni štetu i odredi na koji način će im pomoći, poljoprivrednicima trenutno ostaje da obilaze svoje njive i nadaju se da novog nevremena, kakvo ih je nedavno zadesilo, neće opet biti, jer bi u tom slučaju, i ono malo što je na njivama ostalo, bilo uništeno.

FOTO: Ivan Simić
FOTO: Ivan Simić
FOTO: Ivan Simić
FOTO: Ivan Simić
FOTO: Ivan Simić