Društvo

Roditeljima potrebna podrška sistema: UNICEF obeležava Mesec roditeljstva

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Roditeljima je potrebna podrška celokupnog sistema da bi deci pružili podsticajnu negu u bezbednom okruženju koje uvažava potrebe dece, a roditelji koji dobijaju podršku u roditeljstvu (informacije, usluge, pristup raznim programima) stiču više samopouzdanja i bolje veštine, navodi se u saopštenju UNICEF-a povodom obeležavanja Meseca roditeljstva.

Podrška roditeljima, kako je saopšteno, nije samo korisna za decu, već stvara i jače, zdravije i otpornije porodice i zajednice.

„Adekvatna i dobro isplanirana ulaganja u usluge usmerene na poboljšanja kvaliteta života porodica sa decom su ključna za razvoj i rast svakog deteta. Važno je da roditelji od prvog dana usvoje znanja i veštine snalaženja u zahtevnim okolnostima i spoznaju kako snažno i pozitivno mogu da utiču na tok budućeg života svog deteta“, navodi se.

Obeležavanje ovog događaja važno je, navodi UNICEF, da bi se skrenula pažnja na činjenicu da je briga o roditeljima najvažnija za dobrobit dece jer oni igraju ključnu ulogu u odrastanju i razvoju svoje dece.

„Naš cilj je da širom Srbije otvorimo vrata za porodice sa decom i unapredimo kvalitet podrške koja im je potrebna. Do sada je samo kroz Bebbo aplikaciju čak 100.000 roditelja dobilo dragocene savete o roditeljstvu, preko 60.000 dece i porodica je dobilo podršku kroz rad patronažne službe, vaspitača u vrtićima i škola roditeljstva. Stručnu podršku za rano prepoznavanje rizika i smetnji u razvoju i rane intervencije je dobilo više od 3.000 dece. Želimo da sva vrata na koja roditelji pokucaju budu otvorena i put ka rešenju roditeljskih dilema“, izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj dece UNICEF-a u Srbiji.