Moj grad

Priznanja za najhumanije građane

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Organizacija Crvenog krsta Požarevac danas je dodelila priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi.

Priznanja su dodeljena Požarevljanima koji su do sada krv dali 35, 50, 75 i 100 puta.

Požarevac već 14 godina ponosno nosi epitet najhumanijeg grada u Srbiji.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Nauka je napredovala u mnogim oblastima, ali potpuna zamena za krv nije pronađena. Ipak, pronađen je način da je obezbeduju, i to jedni za druge, putem dobrovoljnog davanja krvi. U svetu u kojem se svakodnevno suočavamo sa izazovima i neizvesnostima, davaoci pružaju nadu i pokazuju da solidarnost i dalje postoji. Njihova spremnost da pomognu nepoznatima je divan primer humanosti koji inspiriše i motiviše sve nas koji smo deo vašeg sveta. 14 godina zaredom grad Požarevac je najhumanijii grad u Republici Srbiji prema broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika. Zato su zaslužni naši sugrađani, dobrovoljni davaoci krvi", navela je Jelena Rašić, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Priznanja za 35 puta datu krv

Tokom 2023. godine Crveni krst Požarevac je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije realizovao 75 akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojima je prikupljeno 4642 jedinice krvi.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Priznjanja za 50 puta datu krv

Davaoci krvi predstavljaju važan deo zrelog i balansiranog i civilizovanog društva u kojem davaoci krvi svojom dobrotom i humanizmom pomažu da se stvore bolja društva.

Rašić je dodala da iz organizacije Crvenog krsta stalno podsećaju i motivišu građane da daju krv redovno, jer ona je potrebna svakodnevno.

"Da bi Crveni krst mogao da sprovodi provociju, da bismo mogli da organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi i aktivnosti na okupljanju davalaca u naše organizacije, potrebni su ljudi. Potrebni ste vi, potreban je svako ko može da daje svoj doprinos sigurnim rezervama krvi, jer je svako od nas odgovoran da rezervi krvi ima dovoljno za sve povređene i bolesne pacijente", zaključila je ona.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Priznanje za 75 puta datu krv

Danas je priznanja dobilo 65 Požarevljana koji su doprineli da grad 14 godina zaredom ostane najhumaniji grad u Srbiji.