Sport

Spas u poslednji čas, Luka Jović pogodio za remi nade

Foto: RTS printscreen

Foto: RTS printscreen

Srbija startovala porazom protiv Engleske u prvom meču C grupe, u drugom kolu odigrala nerešeno protiv selekcije Slovenije (1:1).

Srbija se izvukla u drugom kolu Evropskog prvenstva, činilo se da će posle Engleske i Slovenija je nadigrati Orlove, ali je spas stigao u poslednji čas, golom Luke Jovića u 90+5. minutu (1:1). Na ovaj način, Srbija je ostala u trci za plasman u nokaut fazi, ali je od toga još uvek prilično daleko.

Ako je igra protiv favorizovanih Ostrvljana bila dopadljiva, posebno to važi za želju, energiju i uloženi trud, protiv Slovenije mnogo toga nije štimalo.

Jasno je da je Srbija kvalitetnija selekcija, isto tako vidljivo je bilo tokom čitavog meča da je Slovenija bolja kao ekipa, mnogo disciplinovanija, sa jasno postavljenim sistemom igre. Uspeo je Kek da prikrije mane svog tima, istovremeno i da iskoristi brojne slabosti Orlova. Ali, spas za Srbiju je stigao, kao što smo već rekli, sa klupe.

Prvo uzbuđenje viđeno je u četvrtom minutu, Lukić je izgubio loptu, usledila je munjevita reakcija Slovenaca, Šeško je došao u priliku i šutirao je sa 20 metara, Rajković je bio oprezan.

Mnogo bolje je Slovenija počela meč, pa je već u osmom minutu imala i drugu priliku. Ponovo je odbrana Srbije očajno reagovala, Mlakar je ostao usamljen i sa 14 metara snažno je šutirao, Rajković je nogom fantastično odbranio i skrenuo loptu u korner.

Nije Srbija dobro počela, usledio je čak i period meča kad je Slovenija prilično dugo imala loptu u nogama, na kraju došla i do šanse u 20. minutu, ali je udarac Elšnika sa 23 metra izblokiran.

Prvi pokušaj Srbije beležimo tek u 27. minutu, i to dovoljno govori o igri Orlova! Ilić je lepo centrirao sa leve strane, u padu glavom je loptu zahvatio Vlahović, ali je Oblak bio na visini zadatka.

Posle ubacivanja iz kornera Dušana Tadića u 31. minutu bilo je vrlo opasno pred golom Oblaka, čini se da je Mlakar poslednji dirao loptu i da je Srbija oštećena za još jedan korner.

Mnogo, mnogo sreće imala je Srbija u 37. minutu! Elšnik je lako došao do prilike, šutirao je sa 18 metara, pogodio je stativu, lopta se odbila do Šeška, koji je iz vrlo dobre prilike šutirao preko Rajkovićevog gola.

Imala je Srbija šansu da ugrozi Oblaka iz slobodnog udarca u 39. minutu, sa 25 metara udaljenosti, šutirao je Vlahović, pogodio je živi zid, lopta mu se odbila, a posle drugog šuta ponovo je sjajno reagovao živi zid Slovenaca.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu Srbija je imala u 41. minutu, posle centaršuta Živkovća sa desne strane Mitrović se sjajno izblorio za poziciju, dobio je duel sa štoperom Slovenije i potom sa pet metara šutirao vrhom kopačke, Oblak je fantastično odbranio.

Filip Mladenović je jedini požuteo u prvom poluvremenu, nije ništa želeo Stojković da rizikuje, pa je umesto njega na startu drugog poluvremena na teren poslao Mijata Gaćinovića. Na žalost, tom izmenom gotovo ništa nije dobio.

Početak drugog poluvremena bio je najbolji deo igre srpskog tima. Sjajnu priliku Orlovi su imali u 47. minutu, Tadić je maestralno proigrao Mitrovića loptom iza leđa odbrane Slovenije, a napadač Orlova je šutirao iskosa sa desne strane, sa sedam metara, ali mu je Oblak fantastično odbranio taj udarac.

Imala je i Slovenija imala mnogo sreće, posle nezgodnog ubacivanja sa leve strane u 50. minutu Gaćinovića loše je intervenisao Bijol, na njegovu sreću lopta nije završila u golu Slovenije, prohujala je pored leve stative Oblakovog gola. Nepun minut kasnije još jedna prilika za Mitrovića, pokušao je glavom, Srbija je dobila još jedan korner.

Koliko malo je potrebno Sloveniji da se transformiše iz odbrane u napad, Srbija je mogla da vidi u 58. minutu, na kraju je Šeško fantastično šutirao sa 20 metara, Rajković je još lepše odbranio, izbivši loptu u korner, posle kojeg nije bilo opasnosti.

I tada su Slovenci i najavili šta im je cilj u ovom meču. U međuvremenu, u 64. minutu izvršio je dvostruku izmenu Stojković, na teren je poslao Luku Jovića i Sergeja Milinković-Savića, umesto Dušana Vlahovića i Saše Lukića. I ponovo je promašio.

Slovenija je zasluženo povela u 69. minutu, bila je to još jedna munjevita kontra selekcije koju sa klupe predvodi Matjaž Kek, Elšnik je prošao po levoj strani i uputio loptu ka drugoj stativi, a tamo je Karničnik lako ubacio u Rajkovićevu mrežu – 0:1.

Mogla je Srbija brzo do izjednačenja, bio je Oblak već savladan u 72. minutu, posle centaršuta Tadića Mitrović je snažno šutirao, tom prilikom malo mu je zesmateo Karničnik, dovoljno da lopta pogodi prečku i da ne uđe u gol.

Imala je Srbija priliku iz slobodnog udarca u 75. minutu, ali umesto šuta Tadić je pokušao da ubaci loptu, glavom je šutirao Sergej, ali prilično loše.

Posle vođstva i činjenice da će se braniti do kraja susreta, Kek je reagovao dvostrukom izmenom, na teren je u 76. minutu poslao Verbiča i Vipotnika, iz igre izveo daleko ofanzivnije Šeška i Stojanovića.

Tek ulaskom Samardžića i Birmančevića Srbija je zaigrala nešto angažovanije, ali tada već nije ni imala šta da izgubi. Upravo su dvojica novajlija na terenu imala prilike, u 82. Samardžić je šutirao pored gola Slovenije sa 20 metara, tri minuta kasnije probao je Birmančević direktno iz slobodnog udarca iskosa sa leve strane, Oblak je sjajno intervenisao.

Kad je izgledalo da je sve gotovo i da Srbija možda već može da pakuje kofere za povratak kući, usledio je korner koji je sa desne strane izveo Ilić, Luka Jović je glavom zahvatio loptu i napokon savladao Oblaka – 1:1.