Ekonomija

Kreditno zaduženje građana i privrede ove godine premašilo 30 milijardi evra

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Ukupno zaduženje građana i privrede kod banaka poraslo je u maju za 5,2 odsto na međugodišnjem nivou, a od ove godine je premašilo je 30 milijardi evra. U odnosu na prethodni maj, dug stanovništva za stambene kredite je porastao svega dva odsto, iznos potrošačkih kredita je uvećan za 11,5 odsto, dok su dugovanja za poljoprivredne kredite skočila za preko 30 odsto, ukazuju podaci iz poslednjeg Kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije (UBS).

Istovremeno, keš krediti su veći za 5,6 odsto u odnosu na prošli maj i ceo procentni poen u odnosu na ovaj april, piše Nova ekonomija.

Zaduženje pravnih lica kod banaka je u odnosu na maj 2023. godine povećano za 5,2 odsto, a kod preduzetnika za 6,8 odsto. Prosečan preduzetnik sada ima 1,7 kredit koji otplaćuje. 

U Srbiji ima 42.881 korisnik poljoprivrednih kredita, dok je prosečan dug fizičkih lica po osnovu lizing ugovora 2,09 miliona dinara.
Učešće docnje je ostalo na nivou uporedivim sa prošlom godinom, od 2,8 odsto.

Tradicionalno je broj tekućih računa veći nego broj korisnika, budući da neko lice može imati više otvorenih tekućih računa – u odnosu na prošlu godinu, broj otvorenih tekućih računa beleži blagi rast od dva odsto, a broj korisnika od jedan odsto.

Sa druge strane, broj kreditnih kartica i korisnika istih beleži pad od skromnih jedan odsto.

Kreditni biro redovno vrši procenu i objavljuje izveštaj o stanju kredita u Srbiji, a pre par dana je objavljen izveštaj u kome se detaljno razrađuju stavke koje se odnose na kreditni sektor.