Moj grad

Na kojim javnim česmama možete potražiti osveženje od vrućina?

FOTO:Boom93/R.Momirović

FOTO:Boom93/R.Momirović

Za danas i naredne dane u Požarevcu su prognozirane natprosečne temperature, a Republički hidrometeorološki zavod je za područje grada upalio i crveni meteoalarm.

Proveravali smo gde građani koji se u najtoplijem delu dana budu našli napolju mogu da se rashlade I bar malo smanje poteškoće koje ovako tropske temperature mogu da izazovu.

Kod palate Morava postavljena je cisterna sa pijaćom vodom, kako bi građani koji se ovde nađu mogli da se osveže.

Inače građani nemaju mnogo mogućnosti za osveženje budući da četiri česme na Starom korzou ne rade, a analiza vode pokazuje da u samom Požarevcu od javnih česmi za piće može da se koristi voda sa njih četiri. 

Dobar kvalitet vode je prema poslednjim analizama ustanovljen u poljoprivrednoj školi, u Poljani, na petrovačkoj obilaznici, gornjoj česmi kod ekološkog doma i donjoj česmi na Čačalici, u Rečici, u Beranju, u Sestroljinu, u Kličevcu na česmi Kusatak i u centru ovog sela.

Fizičko-hemijska neispravnost je registrovana u pasažu „Parma“, na Pionirskom trgu, kod pijace Krug, kod škole „Vuk Karadžić“, u Prugovu, Kasidolu i Lučici.

Mikrobiloška i fizičko hemijska neispravnost je detektovana na česmama u selima Bare, Kasidol i Ćirikovac i na česmi Minine vode.

Kontrola kvaliteta vode za piće na javnim česmama vrši se četiri puta godišnje, a ispitivanja se plaćaju iz budžeta Grada Požarevca. Analizama je obuhvaćeno 19 česama u Požarevcu i okolnim naseljima.

Voda koja je bakteriološki neispravna, ne može da se koristi za piće, kupanje I spremanje hrane, ali bakteriološka neispravnost se može popraviti dezinfekcijom, ili pak običnim kuvanjem.

Voda koja je fizičko hemijski neispravna ne može se koristiti za piće, spremanje hrane, može se koristiti kao tehnička voda za kupanje, pranje i zalivanje, ali ta vrsta neispravnosti ne može da se popravi, ti postupci bi bili izrazito skupi i neekonomični.