Društvo

Đedović Handanović: U Srbiji situacija sa strujom stabilna, nema razloga za brigu

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da je u Srbiji situacija i dalje stabilna i da građani nemaju razloga za brigu.

Đedović Handanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazala je da je prekid struje koji se dogodio juče u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, kao i da je sitaucija kompleksna, te da je potrebna konstantna posvećenost.

Ona je kazala da su takvu situaciju u Srbiji zbog crvenog alarma očekivali i da su već od srede zaposleni u Elektromreži Srbije i Elektroprivredi Srbije u pripravnosti.

Dodala je da je sever Crne Gore zahvaljujući povezanosti sa srpskim sistemom ostao u radu, kao i da je Srbija obezbedila dodatna napajanja zemljama u regionu.

Prema njenim rečima, Srbija je i u ranijim situacijama kada su se dešavali kvarovi na manjem nivou pokazala da ume brzo da reaguje, te je tako u Šidu rešen kvar za jedan dan.

Ministarka je još rekla da su u Srbiji prošle godine počele investicije u „niskonaponsku mrežu, u distributivnu mrežu, onaj deo elektroprivrede sa kojom se svaki građanin susreće“, kako bi se ojačao unutrašnji sistem.

Govoreći o toplom vremenu, ona je rekla da svaki put kada temperature prelaze 30 stepeni potrošnja struje bude veća za 15 do 20 odsto, te da je prethodnih dana potrošnja bila veća i za 20 do 30 odsto.

Đedović Handanović je zbog toga apelovala na građane da treba da budu racionalni i leti, kao što je to bio slučaj zimi, kada je potrošnja bila smanjena.