Društvo

Počinje polaganje prijemnih ispita na fakultetima, opet najpopularnija psihologija

Boom 93/Arhivska fotografija

Boom 93/Arhivska fotografija

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima državnih univerziteta u Srbiji počinje danas, a sudeći prema prijavama potencijalnih brucoša, i dalje je najpopularnija psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde za sada na jedno mesto konkuriše pet kandidata, prenosi RTS.

I dalje su popularni medicina, stomatologija i fakulteti koji školuju IT stručnjake.

Na Beogradskom univerzitetu, najstarijem i najvećem u Srbiji, ima mesta za 15.283 brucoša, od kojih su dve trećine budžetska.

Buduće akademce čeka 107 programa na 31 fakultetu, a profesori savetuju buduće studente da se dobro informišu i procene koji im studijski programi odgovaraju.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. Vladan Đokić kaže da će uspeh iz srednje škole i sa prijemnog ispita biti bodovan isto kao i prethodnih godina.

„Ove godine, takođe, biće organizovani prijemni ispiti i kao i prethodnih godina računaće se ispit iz škole 40 odsto, uspeh na prijemnom ispitu 60 odsto, čime će se zaokružiti ta komponenta uspešnosti i upisa na fakultete“, rekao je Đokić.

Već posle prvog dana prijavljivanja, na pojedinim studijskim programima prijavljeno je više kandidata nego što ima slobodnih mesta. To su građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu, Informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, te stomatologija, farmacija, mikrobiologija i fiziologija.

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu već ima više prijavljenih kandidata nego što ima slobodnih mesta.

Dekan tog fakulteta prof. Vladimir Jakovljević kaže da imaju 88 mesta za domaće studente na medicini, 84 na farmaciji i 24 na stomatologiji, a kvotu za strane studente će proširiti.

Na strukovnim studijama imaju dva smera – za fizioterapeuta i za strukovnu medicinsku sestru.

„Očekujem na osnovu svega onoga što smo mi uradili u prethodnom periodu, na osnovu interesovanja na takozvanim danima otvorenih vrata, da će konkurencija opet biti takva da ćemo imati privilegiju da izaberemo najbolje srednjoškolce“, rekao je Jakovljević.