Društvo

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika najavili da neće upisivati ocene u esDnevnik

Foto: T.Spasojević

Foto: T.Spasojević

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštili su da u sledećoj školskoj godini neće upisivati ocene u elektronski dnevnik (esDnevnik) sve dok se ne usvoje propisi koji bi trebalo da dovedu do smanjenja nasilja u školama.

Tu akciju su nazvali „beli štrajk“ i navode da je to mera samoodbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od nasilja.

„Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način“, stoji u saopštenju.

Nastavnici su dodali da traže izmenu Krivičnog zakonika, odnosno definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama i poručili da će upisivati ocene u esDnevnik tek kada zahtevi budu ispunjeni.

„Zahtevane izmene Krivičnog zakonika su najavljene, ali tek krajem godine. Nema potrebe za tolikim otezanjem kada je u pitanju urgentni problem kao što je nasilje u školama. Videli smo na primeru ekspresne izmene Zakona o lokalnim izborima kako vlast može brzo da izmeni zakon, kada to zaista želi“, naveli su članovi sindikata.