Moj grad

Rukomet na novi način

Foto: Balkanhandball

Foto: Balkanhandball

U subotu, 22. juna, u sportskoj dvorani TSC Velika Plana održano je prvo seniorsko takmičenje u novoj verziji rukometne igre nazvane „3x4 HANDBALL“. Ovo je prvo takmičenje ovakve vrste u celom svetu, a Velika Plana je bila domaćin ovog sportskog događaja.

U pitanju je igra sa po tri igrača plus golman, na jedan gol i po posebnim pravilima koje su osmislili Žika Bogdanović, osnivač sajta Balkan-handball.com i Marko Marjanović, sportski novinar i saradnik na sajtu.

I pored nesnosne vrućine, igrači iz mnogih krajeva Srbije, a bilo je među njima i poznatih imena, odazvali su se pozivu organizatora i oprobali u novoj igri.

Od dvanaest ekipa, koliko ih je učestvovalo na ovom vatrenom krštenju, nekoliko su dali rukometni klubovi, a ostale su bile ekipe sastavljene od igrača iz raznih krajeva zemlje. Svi su se brzo prilagodilii novim pravilima i sa zadovoljstvom i u odličnom raspoloženju dali sve od sebe da igra bude dinamična i interesantna. 

Gosti promoteri bili su kapitenka ženske rukometne reprezentacije Sanja Radosavljević, kapiten muške reprezentacije Vladimir Cupara i profesor Zoran Valdevit, šef katedre za rukomet na DIF-u.

Opšti utisak je da ova forma rukometa, pored toga što može biti sjajna zabava, poseduje i ozbiljan takmičarski i komercijalni potencijal. Idejni tvorci igre nadaju se da će ovo biti podsticaj mladim igračima da se masovnije uključe u rukometnu priču i time vrate ovaj sport na mesto koje mu pripada.

Finansijsku i potpunu logističku podršku ovom projektu obezbedila je opština Velika Plana.

Piše Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane