Moj grad

Posla ima, lekara nema

Foto/T.S. Dom zdravlja

Foto/T.S. Dom zdravlja

Dom zdravlja Požarevac godinama unazad ima problem sa lekarskim kadrom, a u prethodnom periodu raspisano je nekoliko konkursa za prijem lekara u radni odnos.

Poslednji konkurs raspisan je početkom juna, a kako je tada rečeno za Boom93, konkurs je raspisan za 3 doktora medicine, na određeno vreme, zbog nedostatka lekara.

Iz ove zdravstvene ustanove saznali smo da su se na ovaj konkurs javile dve kandidatkinje za posao lekara u Službi hitne pomoći i Opštoj službi DZ Požarevac. 

"Opet se niko od kandidata nije javio za mesto doktora medicine u Ogranku Kostolac i ovo je drugi put da nam konkurs za ovo mesto propada", rekao je direktor Dejan Milenković za naš medij.

Podsetimo, Dom zdravlja u Požarevcu nekoliko godina već ima problema sa nedostatkom lekara, o čemu je direktor već govorio.

Milenković je tada naveo da i kada se raspiše konkurs za prijem lekara, niko se ne javi, a kao primer naveo je nedavni konkurs za prijem dva lekara u ogranku Doma zdravlja u Kostolcu na koji se niko nije javio.

U naredne tri godine u penziju će otići 14 lekara, od kojih su 11 specijalisti, a trenutno nema 14 mladih lekara kojima bi odmah dali specijalizacije i počeli da rade.

„Veliki problem imamo sa visokim kadrom, ali ne zato što mi ne želimo da ih zaposlimo, već ih nema na tržištu, odnosno ili ostaju u Beogradu ili odlaze na rad u inostranstvo, pre svega u Nemačku. Tu su takođe lekari koji idu u penziju, na specijalizacijama, kao i oni koji daju otkaz, tako da je problem zaista veliki. Mi se trudimo da svakog mladog lekara koji dođe kod nas i odradi staž, zadržimo, najpre na privremenom ugovoru, a da se to posle pretoči u stalni radni odnos. Bez lekara koji su nosioci posla uz timske sestre nema mogućnosti da pružite kvalitetnu medicinsku uslugu“, zaključio je Milenković.

Samo tokom prethodne dve godine Dom zdravlja ostao je bez 11 lekara i više od 15 medicinskih radnika.