Društvo

U Srbiji isključeno 333 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju, apel da se ne vozi posle upotrebe alkohola

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Širom Evrope iz saobraćaja je isključeno 1.748 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, među kojima je 333 iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vozači su iz saobraćaja isključeni tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, naveo je MUP.

Osim 1.748 vozača koji su bili pod dejstvom alkohola, isključeno je i  70 vozača koji su vozilom upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

U Srbiji su iz saobraćaja isključena 333 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i  njih 11 zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

MUP dodaje da su tokom akcije u službenim prostorijama zadržana 284 vozača koji su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, od kojih je 68 zatečeno da voze u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od 2 promila, što predstavlja nasilničku vožnju.

Tokom akcije otkriveno je i oko 19.000 drugih prekršaja.

Akcija, koja je trajala od 17. do 23. juna, sprovedena je u 31 evropskoj državi, članici organizacije ROADPOL (evropska mreža saobraćajnih policija.)

U sklopu akcije je širom Evrope je u petak, 21. juna realizovan  „Alcohol and Drugs Marathon“, kada su tokom 24 časa u kontroli saobraćaja korišćeni svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Imajući u vidu da  se u ovom periodu održava veliki broj proslava i muzičkih festivala, MUP je uputio apel vozačima da budu odgovorni i da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol.