Društvo

Šta u ProGlasu kažu o protestu protiv Rio Tinto i iskopavanju litijuma?

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Inicijatori ProGlasa još nisu doneli zajednički zvaničan stav oko učešća na protestu protiv Rio Tinta i otvaranja rudnika litijuma, koji je zakazan za Vidovdan. Danasu je rečeno da je većina inicijatora ProGlasa ili na putu, ili na odmoru, ali da će ProGlas svakako, možda već večeras, izaći sa jednim zajedničkim stavom, kad se svi inicijatori izjasne.

„Proglas će o svojim eventualnim potezima blagovremeno obavestiti javnost. Ne bih se posebno, naročito ne u ime ProGlasa izjašnjavao po ovom pitanju. Nedavno sam u jednom tvitu kao odgovor Ani Brnabić izneo sopstveno viđenje“, rekao je sudija Apelacionig suda u Beogradu, Miodrag Majić, odgovarajući na pitanje Danasa da li će se ProGlas uključiti aktivno u proteste protiv povratka Rio Tinta, kao što je to učinio pred decebarske izbore.

Da podsetimo predsednica srpskog parlameta Ani Brnabić na mreži „Iks“ napisala je ovih dana da danima prati nastavak polemike oko projekta „Jadar“ i pitanja da li će Srbija iskoristiti svoju „naftu 21. veka“ ili neće.

„Da li ćemo u ovom veku uvoziti baterije koje će pokretati apsolutno sve u narednih 100 godina – od električnih automobila do energetskih postrojenja, ili ćemo te baterije, vozila, sisteme za skladištenje električne energije, i sve ostalo u tom lancu vrednosti izvoziti u celu Evropu i veći deo sveta“, napisala je Brnabić, zaključujući da je njena poruka svim hejterima iz svih sfera našeg društva „Verujte malo u ovu zemlju, verujte malo u naše ljude“.

Odgovaraći predsednici parlamenta sudija Majić je naveo da je ključna reč poverenje.

„Upravo ono koje ste predanim radom izgubili. U institucije ove države odavno ne veruju ni oni koji za vas glasaju. Izborne manipulacije, neispitane veze mafije i državnih zvaničnika, visoka korupcija i uništavanje pravosuđa uzimaju danak“, naveo je Majić

Dodao je da nije stručnjak za rudarenje i zato o tome neće govoriti.

 
„Ali za pravo i institucije pomalo i jesam. Dok elementarno ne povratimo pravnu državu iluzorno je pričati i o daleko manje kontroverznim projektima od ovog. Zašto? Pa zato što vam jednostavno i da je rudarenje litijuma zaista najbolja stvar niko verovati neće, jer ste toliko puta prokockali datu reč. Zbog takvog pristupa ovde više niko ne veruje ni institutima, ni sudovima, ni fakultetima i to je tragičan bilans ovakvog vođenja države. Zato bilo kakva priča o litijumu mora da sačeka neka bolja vremena u kojima ćemo imati državu kojoj građani veruju, koju će voditi stručnjaci i u kojoj će reč i čast ponovo značiti nešto“, napisao je sudija Apelacionog suda i jedan od osnivača ProGlasa.

Prema njegovim rečima do tada neka tu “istorijsku šansu za bogaćenje” iskoriste oni koji sve svoje šanse za stvaranje pristojnog društva nisu ovako surovo prokockali.

Više na LINkU.