Društvo

Vučić: Da nije izgrađen blok B3, sada ne bismo imali struje

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će u državi biti mnogo problema u energetici, jer će rasti potrošnja električne energije zbog električnih automobila i superkompjutera.

On je, u obraćanju javnsti, istakao da je lepo bilo videti da Srbija ima struje, kada je ceo region ostao u mraku, pre par dana, ali da ipak ima "mnogo, mnogo problema u energetici".

Dodao je i da je porasla potrošnja električne energije, prvenstveno zbog upotrebe klima uređaja, pa je u junu bila na nivou iz decembra prošle godine.

"Da postoje i u ostavama, ljudi bi ih uključili", rekao je Vučić i dodao da supekompjuteri takođe "srču" struju.

On je rekao da moraju da se prave nove otkrivke uglja u rudniku "Kolubara", a da će hidroelektrana "Bistrica" biti završena tek za sedam-osam godina.

"Da nije izgrađen B3 blok u termoelektrani 'Kostolac', zbog koga su nas kritikovali, sada ne bi imali struje", rekao je Vučić i naveo da mora brže da se gradi vetropark "Kostolac".

Dodao je da mora da se nalaze brza rešenja za modularne elektrane.

Istakao je da je pokušao kao premijer da podigne rudnu rentu, ali da nije uspeo jer je naišao na ogroman otpor ruske strane, a da bi i danas bilo tako i da bi se protivili Australija, Amerika i drugi koji se bave istraživanjem i da to ne bi mogao da "izgura".

Građani Srbije će odlučiti o litijumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to nije odluka koja se donosi brzo.

Vučić je prilikom kazao da je o tom pitanju potrebno otvoriti diskusiju kojom će dominirati argumenti, a ne prazne priče poput one pod nazivom "Ne damo Jadar".
"Mi u ovom trenutku govorimo sa svim najmoćnijim i najvažnijim ljudima iz Evrope i sveta o zaštiti životne sredine i dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke, čiste planine, da ćemo i to odlaganje za deponiju imati uređeno u skladu sa najvišim svetskim standardima - nećemo da počinjemo ništa", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mogucnost da proizvede 58 hiljada tona litijum karbonata godišnje, čime bi povećala svoj BDP za 0.95 odsto (godišnje).

Naglasio je da se neće raditi ništa dok se ne dobiju garancije "svih u Evropi" da neće biti nikakavih štetnih efekata po životnu sredinu.

On je rekao i da će se oko litijuma voditi ratovi u budućnosti i da nije slučajno što je projekat "Jadar" bio prekinut pre dve godine, te da su time pojedine zapadne službe htele da uspore razvoj Srbije.

Govoreći o rudniku u Boru Vučić je rekao da je on bio mesto propadanja, a da je danas budžet Bora veći za 5 puta nego što je bio 2012. godine.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednice Skupštine Ane Brnabić iz 2022. o tome da je ukidanje projekta "Jadar" bila ispravna odluka, kazao je da on to nikada nije rekao i da je od prvog dana govorio da je to najveća greška.

Vučić je zatim citirao predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa koji je pre nekoliko godina pozitivno govorio o tome da je u Loznici otkriveno drugo po svetu najveće nalazište litijuma u svetu, kao i o fabrici baterija koju bi trebalo izgraditi u Srbiji.

Besplatni preventivni pregledi od 1. septembra za sve starije od 40 godina

Aleksandar Vučić najavio je danas da će od 1. septembra do kraja godine vikendom biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina.Vučić je novinarima u zgradi Predsedništva rekao da će se besplatno raditi tumor markeri za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

"Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo i sve ćemo da završimo do kraja decembra", kazao je on.ž

Dodao je da će od 1. septembra biti organizovane i sve kardiološke kontrole - vađenje krvi, krvni pritisak, EKG.

"Mislimo da je i to jako važno i završićemo sve do 1. januara. Besplatno za sve građane preko 40 godina i za sve one koji misle da su ugroženi na bilo koji način, ali nisu imali načina da takvu vrstu pregleda izvrše", kazao je predsednik.

Vučić je naveo i da će biti vraćeni sistematski pregledi u škole,

"Hoćemo da nam deca budu zdrava, da ukažemo roditeljima gde postoje problemi, šta je potrebno da se detetu pomogne ukoliko ti problemi i dalje postoje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, sutra počinju radovi na porodilištima u Negotinu, Majdanpeku, Boru, Kladovu i Knjaževcu, dok će radovi za novu bolnicu GAK "Narodni front" trebalo da počnu u aprilu sledeće godine.

"Nadamo se da će do maja krenuti i porodilište u Nišu, koje je u veoma lošem stanju", kazao je Vučić.