Sport

Evropski prvak šokirao Hrvatsku i otišao na megdan sa Švajcarskom u osmini finala

Foto: RTS printscreen

Foto: RTS printscreen

Hrvatska je bila na pragu pobede koja bi je odvela u osminu finala 17. evropskog prvensta s drugog mesta u B grupi, ali joj je život zagorčao Italijan Cakanji u osmom minutu nadoknade vremena.

Sekunde su delile Hrvate od velike pobede nad aktuelnim prvacima Evrope, međutim u bukvalno poslednjem napadu Azura Kalafiori je pronašao na levoj strani Zakanjija, a igrač Lacija efektnim golom savladao do tog trenutka odličnog hrvatskog golmana Livakovića, prenosi Danas.

Italija je u poslednji čas uzela bod koji je nju postavio na drugo mesto i na megdan sa Švajcarskom (drugoplasirana u A gruoi) u osmini finala na Olimpijskom stadionu u Berlinu u subotu 29. juna.

Na Cakanjijevom mestu je do izjednačujućeg pogotka bio Luka Modrić.

U ranom delu drugog poluvremena desio se minut velikih uzbuđenja.

U 53. minutu lopta je iz Kramarićevog šuta iskosa pogodila u ruku Fratezija, koji se branio u kaznenom prostoru. Holandskog sudiju Makelija je VAR uverio da treba da pokaže na belu tačku.

Njoj je pristupio hrvatski kapiten Modrić, koji je u reprezentaciji igrao 178. put. Pucao je u donji levi ugao, ali ga je nosilac italijanske kapitenske trake Donaruma pročitao.

Malo zatim Budimir je potkačio centaršut u peterac, ali je golman „azura“, najbolji pojedinac prošlog Evropskog prvenstva, panterski intervenisao. Lopta se, međutim, odbila do usamljenog Modrića koji je najzad savladao storukog Donarumu, postajući najstariji strelac u istoriji evropskog prvenstva.

Hrvatska sada sa samo dva boda ima minimalne šanse da među najboljim trećeplasiranim selekcijama ode dalje.

 
Uzme li Srbija i bod u utorak protiv Danske (21 čas, Minhen), i bude treća, bola je od Hrvatske zbog gol-razlike.