Društvo

Džulijan Asanž pušten iz zatvora

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Džulijan Asanž pušten je iz zatvora nakon što je postigao dogovor sa američkim ministarstvom pravde, javlja Vikiliks.

Džulijan Asanž je pušten iz britanskog zatvora, navodi Vikiliks, organizacija koju je osnovao, a koja je na društvenim mrežama objavila snimak njegovog ukrcavanja u avion koji je poleteo iz Velike Britanije na londonskom aerodromu Stansted.

Saopštenje da je Asanž na slobodi usledilo je ubrzo nakon što su se pojavile vesti da će se ove nedelje izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji bi mu omogućio da se vrati kući, u rodnu Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž (52) pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima Okružnog suda SAD za Severna Marijanska ostrva.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan na Severnim Marijanskim ostrvima u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu (23 sata po GMT u utorak). Prema dogovoru, koji mora da odobri sudija, verovatno će mu biti određena kazna od pet godina zatvora koju je već odslužio i neće se suočiti sa novom zatvorskom kaznom.

U pismu federalnom sudiji u okružnom sudu za Severna Marijanska ostrva, visoki zvaničnik ministarstva pravde je rekao da je poslat na Sajpan zbog „blizine zemlji državljanstva optuženog“. Zvaničnik je dodao da se, kada se završi saslušanje o kazni, očekuje da Asanž otputuje u Australiju.

Vikiliks je na mreži X saopštio da je Asanž napustio zatvor Belmarš u ponedeljak ujutro, posle 1.901 dana zatočeništva. Tamo je provodio vreme, navodi ta organizacija, „u ćeliji veličine 2×3 metra, izolovan 23 sata dnevno“.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter „apač“ pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.