Moj grad

Novi plesni festival otvoren nastupom plesne grupe iz Češke i "Bolera"

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

U ponedeljak, 24. juna, u Viminacijumu je svečano otvoren novi internacionalni festival savremenog plesa "Dancing Histories: Pomeranje granica".

Plesne grupe koje učestvuju na festivalu na svojim nastupima radile su od februara, kroz različite radionice, slušanje priča i gledanje slika, putem čega su učili o lokalnoj kulturi. Koreografije su nastale u saradnji plesnih grupa, arheoloških nalazišta koja učestvuju u projektu i lokalnih zajednica.

Kroz radionice je prošlo više od 200 lokalnih učesnika.

Svaki segment njihovog nastupa kreiran je specifično za Viminacijum i na isti način neće biti viđen ni na jednom drugom mestu.

Nakon obraćanja i dodele zahvalnica lokalnim partnerima, usledio je prvi nastup na festivalu "Pomeranje granica". Umetnik Dušan Tomašević izveo je performans akcionog slikanja inspirisan Fibonačijevim nizom i pokretima tela. Prvi deo performansa izveo je, kao uvod festival, u centru Požarevca, 21. juna.

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Zatim su nastupile najmlađe članice Plesnog kluba "Bolero", jednog od lokalnih partnera na projektu - "Zvončice", kao i ogranak "Bolera" u Lozoviku.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93

Glavni nastup bio je performans češke grupe "420 ljudi" i Plesnog kluba "Bolero", pod nazivom "Impertinance" (Drskost).

U centru tematskog istraživanja ovog performansa je koncept prolaznosti i prolazne prirode ljudskog postojanja.

Foto: S. Lisac/Boom93

"Kroz pokrete, postavku i simboliku, koreografija evocira prolazak vremena i cikličnu prirodu života. Ono što smatramo izuzetno važnim za nas je periferno u perspektivi nekoliko generacija. Čak i moćna carstva su samo jedna epizoda u evoluciji čovečanstva, a cela istorija čovečanstva je samo mrva u istoriji naše Zemlje i univerzuma. U neku ruku ovo je veoma oslobađajuća misao – ništa nije toliko važno koliko izgleda izbliza, a kraj nečega je uvek početak nečeg novog", navodi se na sajtu Dancing Histories.

Plesni klub "Bolero", kako se dodaje, unosi autentičnost i povezanost sa zajednicom u performans. Lokalni plesači donose jedinstvenu perspektivu ukorenjenu u njihovoj kulturnoj baštini, obogaćujući koreografiju svojim ličnim iskustvima i kolektivnim identitetom.

Foto: S. Lisac/Boom93

Koreograf je Silva Šafkova. Plesači grupe "420 ljudi" su: Eliška Jirsova, Mihaela Kadlčikova, Tomaš Pražak, Filip Stanjek i Mihajl Toman.

Dizajn kostima i seta takođe je radila Silva Šafkova. 

Za dizajn svetla, važnog dela ovog performansa, bio je zaudužen Martin Špetlik.

Foto: S. Lisac/Boom93

Tokom prvog dana festivala, pre svečanog otvaranja, održane su konferencije deska Kreativna Evropa i radionica plesa sa iLL Dance-om, kao i besplatna tura u Viminacijumu.

Pored brojnih dnevnih aktivnosti, večeras, 25. juna, centralni nastup biće performans Plesnog centra "Derida" iz Bugarske u Mauzoleju, sa početkom u 21 čas. Detaljniji program pogledajte na LINKU.

Za posetioce koji nemaju sopstveni prevoz organizovan je autobus, koji danas kreće u 19 časova pored parkinga preko puta Hotela "Dunav".

Projekat Dancing Histories nastao je u okviru programa Kreativna Evropa i podržan je sredstvima Evropske unije.

U projektu učestvuje 13 partnera iz 11 Evropskih zemalja. Srbija je jedina zemlja u konzorcijumu van Evropske unije.

Plesne grupe će, pored Viminacijuma, imati nastupe i na drugim evropskim lokalitetima, jednim od najvećih arheoloških lokaliteta na svetu. To su: Ostija Antika u Italiji, Merida u Španiji, Taros u Italiji i Volos u Grčkoj.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93