Moj grad

Dejan Milošević: Ponosan sam kada znam da je moja krv nekome pomogla

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Dejan Milošević je prvi put dao krv kao srednjoškolac, a sa istom praksom je nastavio i kasnije u želji da nekome pomogne.

"Davne osamdeset i neke kao srednjoškolac dao sam prvi put krv. Kasnije na akademiji sam nastavio sa dobrovoljnim davanjem, a otkad sam se vratio u Požarevac takođe na svaka tri meseca dajem krv, što je dokaz da sam zdrav", navodi naš sagovornik.

Ono što ga je motivisalo da nastavi da redovno daje krv i stigne do 102 puta, je kako kaže želja da pomogne nekome, odnosno da njegova krv doprinese zdravlju drugih ljudi.

"Želja da se pomogne, ne toliko da budem human, nego da nekome pomognem. Ja sam voleo da se šalim da do nekih 95-96 davanja krvi nisam imao nikakav cilj, idem dajem krv. Onda se pojavilo u meni nešto, hajde da izdržim da dam 100 puta, sada sam već stigao do 102 puta, a nastaviću i dalje".

Dokle god može, Dejan će biti dobrovoljni davalac, odnosno dokle god mu zdravlje to dozvoljava, jer se nada da je njegova krv nekome pomogla.

Na pitanje kakav je osećaj kada zna da je nakon toliko davanja, njegova krv sigurno nekome spasila dete, majku, sestru, brata, odgovara da je pre svega ponosan na sebe.

"Ponosan sam zato što sam zdrav, jer ako sada u 59 godina i dalje mogu da dajem krv znači da sam zdrav, srećan sam jer ću i dalje moći nekome da pomognem. Ponosan san na ova 102 puta, a biće ih i još, dok god budem mogao da dajem krv", zaključuje on.

Povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi, Dejan Milošević je dobio plaketu Crvenog krsta za 100 puta datu krv.

Zahvaljujući brojnim sugrađanima, među kojima je i Dejan, Požarevac 14 godina zaredom ponosno nosi epitet najhumanijeg grada u Srbiji, sa najvećim brojem jedinica krvi koje se tokom godine prikupe od dobrovoljnih davalaca, kako bi ljudima kojima je to potrebno pomogli.