Moj grad

In memoriam: Bosiljka Milić

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Bosa Milić (1930-2024) bila je dugogodišnji profesor srpskog jezika i književnosti u Požarevačkoj gimnaziji. Gotovo dvadeset godina bila je rukovodilac Literarne družine „Razvitak“ i urednik istoimenog časopisa đaka Požarevačke gimnazije. Autor je brojnih srednjoškolskih udžbenika, čitanki sa književnoteorijskim pojmovima, kao i izdanja Društva za srpski jezik i književnost Srbije među kojima treba istaći Srpski jezik kroz testove 1, 2 i 3.

Nakon Drugog svetskog rata doprinela je obnavljanju rada Društva za srpski jezik i književnost Srbije. Jedna je od najviše zaslužnih za pokretanje i opstanak izdavačke delatnosti Društva i u najtežim vremenima, časopisa „Književnost i jezikˮ i srednjoškolskog časopisa „Svet rečiˮ, čiji je urednik bila više decenija.

Velike zasluge Bosiljke Milić su u pokretanju Republičkog zimskog seminara, tradicionalnog okupljanja i najznačajnijeg stručnog usavršavanja nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti koje traje već 65 godina, objavljeno je na sajtu Društva.

Zahvaljujući njenim zamislima i naporima drugih naučnih autoriteta koji su bili na čelu Društva, 1990. godine zaživelo je Takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture, Takmičenje učenika srednjih škola iz književnosti – za najbolji pismeni zadatak, Takmičenje literarnih sekcija osnovnih i srednjih škola Srbije, Takmičenje osnovnoškolskih i srednjoškolskih listova i časopisa, kao i Takmičenje lingvističkih sekcija osnovnih i srednjih škola Srbije

Generacije đaka Požarevačke gimnazije pamtiće je kao velikog posvećenika, brižnog pedagoga, profesora koji je uvek stremio višem i boljem, podsticao svoje učenike i pratio ih kroz život. 

Zračeći umnošću i znanjem, pronicljivošću i mudrošću, bila je uzor mlađim kolegama kojima je uvek strpljivo davala podsticaj, svekoliku podršku i korisne savete radi unapređivanja rada.

Neka joj je večna slava i hvala!

Komemorativni skup prof. Bosi Milić biće održan 27. juna u 11 sati u Požarevačkoj gimnaziji, a sahrana je istog dana u 13 sati na Starom groblju u Požarevcu. 

Autor: Miljana Kravić

Izvor: Društvo za srpski jezik i književnost Srbije