Društvo

Voštinić: Lokalni front hoće da čuje ljude koji od litijuma mogu da žive ili umru

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Aktivistima koji pešače ka Gornjim Nedeljicama i Loznici, gde će sutra biti održan "svelitijumski sabor" usmeren protiv mogućeg iskopavanja litijuma, pridružili su se i Savo Manojlović iz Kreni-promeni i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva.

Oni trenutno prave predah u selu Bojić, a Voštinić za N1 kaže da je Lokalni front uvek tamo gde ima nekog plemenitog cilja.

Dodaje da će sutra u Loznici Lokalni front prvo poručiti ljudima koji se bave bilo čim pravednim, da su tu za njih.

Ukazuje da javnošću dominiraju poluistine, u odsustvu struke, i došli smo do toga da niko nikome ništa ne veruje. Takođe, odsustvuje javna debata, te su oni odlučili da „čuju ljude koji od ovoga mogu da žive ili umru“.

Na to da li ima očekivanja od građana Loznice, on kaže da nema, jer „kada ste aktivni u nečemu, vi se očekivanjima ne bavite“.

„Ja svoja očekivanja baziram na osnovu vere u ljude. Nadam se da će ljudi da shvate da je ovo naša zemlje, i da moramo sami da radimo“, poručio je Voštinić.

Dodao je da i ako vlast nema svest, „moramo da ih osvestimo na ovaj ili onaj način, a mi smo izabrali najmiroljubiviji“.

Bjelić: Očekujemo da se Lozničani uzmu u pamet
Aktivista Ivan Bjelić kaže da od građana Loznice očekuje da ih dočekaju kao što su sinoć dočekani u Šapcu.

„Više očekujem da se uzmu u pamet i zapitaju se da li je moguće da će kompanija koja je vek i po sve upropaštavala i ljudima uništavala živote kod nas da radi sve kako treba“, naveo je.

Upitan kako tumači sve veći pritisak Rio Tinta i svakodnevne demantije izjava protivnika kopanja litijuma u dolini Jadra, on ocenjuje da su uložili mnogo novca i ne isplati im se da im propadne, a i dobili su garancije iz vlasti.