Politika

Vučić: Do dijaloga s Prištinom nije došlo jer ga ne žele – oni žele de jure priznanje

FOTO: Boom93/ S.Lisac

FOTO: Boom93/ S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da do nastavka dijaloga s Prištinom u Briselu nije došlo, jer kosovski premijer Aljbin Kurti "ne želi dijalog".

Vučić je ocenio da je jučerašnji neuspeh nastavka dijaloga u Briselu posledica želje Prištine za „de jure priznanje“.

„Do dijaloga nije došlo jer dijalog ne žele. Oni su želeli de jure, ne de fakto nego de jure priznanje. To je ono što su tražili. Mi smo hteli da razgovaramo kako kompromisima da rešimo probleme ali sam i pre znao da za to i na to nisu spremni“, kazao je Vučić.

Dodao je da ne veruje da bi „ozbiljan dijalog“ mogao biti nastavljen „u skorijem periodu“.

„Uvek ćete morati da tražite način da razgovarate s nekim. Mi smo spremni za razgovor ali ne vidim nikakvu mogućnost za ozbiljan nastavak dijaloga u skorijem periodu“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da za Srbiju nije odlučujuća finansijska pomoć određena Planom rasta EU, te da su važniji razgovori koje je sa evropskim zvaničnicima imao u Briselu o glavnim evrointegracijskim obavezama koje Beograd mora ispuni i približavanje jedinstvenom ekonomskom tržištu.

„Razgovori sa zvaničnicima EU o Planu rasta su suštinski važne stvari a ne birokratske, ali nije pitanje to da li ćemo mi pre kraja godine da dobijemo 120 ili 130 miliona evra, to nije mali novac ali nije odlučujući novac za Srbiju“, kazao je on gostujući na Pinku.

Predsednik Srbije kazao je da je mnogo važnije za Srbiju ono o čemu je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u vezi sa obavezama iz „četiri glavna stuba ili četiri tačke“ koje Srbija mora da ispuni na putu ka EU.

„Razgovarao sam i sa (generalnim direktorom za susedstvo i pregovore o proširenju EU Gert Jan) Kopmanom i (evropskim komesarom za proširenje Oliver) Varhejiem o tome kako da se približavamo rešavanju drugih problema na putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu“, kazao je.

On je kazao da je imao korektan sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, ali da nije došlo do zajedničkog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Vučić navodi da je očekivao odluku španskog parlamenta da na zasedanju glasa protiv priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

„To je očekivana odluka. Hvala španskim prijateljima. Pokazali su da su prijatelji međunarodnog javnog prava i svega ostalog“, kazao je Vučić.

On je dodao da neće menjati politički kurs i da će njegova politika „ostati politika Srbije“.

„Neko će vam reći da je budućnost na istoku jer Sunce tamo izlazi, neko da je na zapadu jer nosimo njihove farmerke, patike. Mi nećemo da služimo njima, već svom narodu. Ja ne mogu da učestvujem. Samo pogledajte semafor i pogledajte rezultate, pa da vidimo da li sam ja u pravu ili je neko drugi u pravu“.

Poslanici donjeg doma španskog parlamenta su na današnjem zasedanju glasali protiv priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova. Protiv te inicijative glasala su 293 poslanika, za je bilo 25, dok je uzdržanih bilo 27 poslanika.

„Država će celo leto raditi da obezbedi dovoljno benzina, vode, struje i svih namirnica“

Predsednik Srbije je dodao da će država raditi celo leto na tome da obezbedi dovoljno benzina, dizela, vode, struje sa kojom, kako je rekao ima dosta problema, kao i svih drugih namirnica.“Molimo ljude da razumeju državu. Ne možemo imati plate kao u Nemačkoj, ali smanjujemo razliku i svake godine tako da radimo, ta razlika će biti manja“, rekao je Vučić, gostujuću u dnevniku Pink televizije.

Vučić je o razgovoru sa evropskim zvaničnicima o planu rasta, kazao da nije pitanje da li će Srbija pre kraja godine dobiti 120 ili 130 miliona evra, kao i da je to novac za poštovanje, ali da nije odlučujući novac za državu, kao što je Srbija.

„To je novac za nekoga pet puta manjeg, za nas je mnogo važnije ono o čemu smo razgovarali sa predsednikom Mišelom (predsednik Evropskog saveta Šarl), a to je da nam kažu šta je to što moramo iz te četiri tačke da uradimo i kako da se približavamo rešenju drugih problema, na putu ka jedinstvenom evropskom tržištu“, rekao je on.

Vučić je najavio da će pre kraja godine Srbija dobiti „investicioni rejting“ i da na računu ima 5,5 milijardi evra.