Film

„Inside Out 2“ zaradio najviše ove godine, koji su filmovi sa najvećom zaradom u istoriji?

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Animirani film „U mojoj glavi 2“ (Inside Out 2) je film sa najvećom zaradom ove godine od čak 500 miliona dolara, saopštili su iz kompanije Volt Dizni.

Prema procenama kompanije, film je zaradio 155 miliona dolara samo u SAD i Kanadi tokom svog prvog vikenda, prenosi Nova ekonomija.

Ovo je veliki ispeh Piksara jer su prethodna dva izdanja „Elemental“ i „Lightyear“, prošla ne tako dobro, bar kad se radi o prodaji karata.

„Inside Out 2“ je nastavak hita iz 2015. godine o funkcionisanju uma mlade devojke. U drugom delu, glavni lik Rajli je postao tinejdžer i bori se sa novim emocijama, uključujući anksioznost i zavist.

Originalni „Inside Out“ je tokom prvog vikenda prikazivanja u leto 2015. godine, zaradio 90 miliona dolara.

Nema sumnje da će se ovaj animiriani film narednih meseci popeti dodatno na lestvici filmova sa najvećom zaradom.

Trenutno je, međutim, još daleko od Blokbastera čija se zarada računa milijardama dolara.

Među pet sa najvećom zaradom čak tri filma Džejmsa Kameruna

Iako je prošlo čak 15 godina od kako je objavljen, film  „Avatar“ Džejmsa Kameruna i dalje drži rekord u zaradi. Ovaj podvodni ep izašao je 2009, kada su cene karata bile znatno niže nego danas, ali je i dalje na vrhu svetske liste, sa zarađenih 2,92 milijarde dolara.

Njegov nastavak, „Put vode“ treći je na listi sa zaradom od 2,32 milijarde dolara.

Na drugom mestu je film „Osvetnici: Kraj igre“ iz 2019, koji je inkasirao 2,79 milijardi, a na četvrtom još jedan Kamerunov film, mega hit iz 1997. „Titanik“, sa zaradom od 2,26 milijardi dolara.

Na petom mestu filmova sa najvećom zaradom su i „Ratovi zvezda“, „Epizoda 7“, „Buđenje sile“ iz 2015 – sa nešto više od dve milijarde dolara.

Više od dve milijarde dolara zaradio je još jedan film iz Marvelove serije – „Osvetnici: Rat beskraja“ iz 2018. godine.

U prvih deset su još „Spajdermen“ iz 2021, sa Tomom Holandom i Zendejom, „Jurassic World“, kao i Avengers, odnosno „Osvetnici“ iz 2012. i animirani „Kralj lavova“ iz 2019.

Na listi filmova sa najvećom zaradom, koju je objavio Varajeti, uglavnom su naučno-fantastični hitovi, ali i akcioni i animirani, i dobar deo njih snimljen je u poslednjih 10 do 15 godina.

„Imajte na umu da ova lista nije prilagođena inflaciji i da određivanje najboljih filmova svih vremena u vreme kada su objavljeni nije savršena nauka. Gledajući samo izdanja u SAD i Kanadi procenjuje se da su najbolji filmovi prilagođeni inflaciji Prohujalo sa vihorom, Ratovi zvezda, Zvuk muzike, E.T i Titanik, naveo je portal.