Moj grad

Obeležava se Međunarodni dan Dunava

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Međunarodni dan Dunava obeležava se svakog 29. juna u 14 evropskih podunavskih zemalja.

Međunarodni dan Dunava ustanovljen je 2004. godine u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Kroz Srbiju Dunav teče u dužini od 588 kilometara. Pruža bogat turistički potencijal, budući da nudi uživanje u lepoti prirode i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima.

Foto: J. Milenković/Boom93

Uz desnu obalu Dunava prostire se najveći nacionalni park u Srbiji - Nacionalni park Đerdap. Kako je navedeno u objavi EU za kulturno nasleđe i turizam, najveći prirodni fenomen ovog nacionalnog parka je njegova najduža i najveća klisura probojnica u Evropi.

Dunav je svedok istorije, što, između ostalog, potvrđuju Smederevska, Ramska, Golubačka tvrđava i tvrđava Fetislam u Kladovu. U njegovoj blizini nalaze se važni arheološki lokaliteti poput Viminacijuma i Lepenskog vira. O važnosti Dunava u istoriji civilazacije svedoči i Trajanova tabla. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Dunav je za Srbiju važan i u pogledu energetike. Na Dunavu se nalazi hidroelektrana „Đerdap 1”, najveća hidroelektrana u sistemu „Elektroprivrede Srbije”, koja proizvodi oko polovine ukupne električne energije iz hidrosektora EPS-a. U proizvodnji elektroenergetskog sistema Srbije učestvuje sa oko 15% proizvedene električne energije. Godišnje proizvede 5,5 milijardi kWh.

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93

U Smederevu ovaj dan obeležen je akcijom čišćenja reke, koju je organizovalo JKP "Zelenilo i groblja". Akciji se priključilo i rukovodstvo grada. 

"Zbog Dunava Smederevo zaslužuje da se nađe na nautičkoj mapi Evrope. Naš cilj je da svi zaljubljenici plovidbe rekom pristaju u Smederevu, da upoznaju naš grad i da nam se kao zadovoljni turisti ponovo vrate. Posebno, kada znamo da Dunav na teritoriji grada pratimo kroz 25 kilometara njegovog toka. San svih Smederevaca je da izgradimo marinu i ovog leta na utvrđenoj lokaciji za to počinje čišćenje akvatorije od nanosa koje stvara Dunav. Uz umivene i čiste obale imaćemo sasvim drugačiju sliku našeg grada", rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Takođe, u Muzeju u Smederevu postavljena je izložba akvarela Suzane Gigić "Impresije sa Dunava", koju će posetioci moći da obiđu do 15. avgusta.

Turistička organizacija opštine Majdanpek povodom Međunarodnog dana Dunava organizovala  je besplatne vožnje brodićem u Donjem Milanovcu.

U Golupcu će povodom Dana Dunava u Gradskom parku u biti održan koncert benda "Dinamika music".

U Gradskom parku u Velikom Gradištu ovim povodom organizovane su različite radionice i aktivnosti: 

  • 17 časova (mali amfiteatar) – Radionice za decu i roditelje „Igrajmo se zajedno“
  • 1. Crtanje na licu za majke i decu;
    2. Crtanje na tekstilu uz pomoć boja za tekstil koje se ne skidaju;
    3. Crtanje porodice na majicama u veličinama za decu i roditelje – spremni za more;
    4. Crtanje na keceljama za celu porodicu – spremni za roštiljske čarolije;
    5. Izrada slatkih buketa od gumenih bombona i voća – Jovana Obradović “Buket za pojesti”;
  • 18 časova – Velike sportske igre za decu i roditelje, uz pratnju DJ-a;
  • 19:30 časova – Pena party.

Organizatori programa u Velikom Gradištu su Opština Veliko Gradište, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište, Sportski savez opštine Veliko Gradište, Dečiji vrtić „Majski cvet“ i Vatrogasna stanica Veliko Gradište.