Društvo

Ministarstvo informisanja raspodelilo sredstva za osam od devet raspisanih konkursa

kamera mediji/pixabay ilustracija

kamera mediji/pixabay ilustracija

Ministarstvo informisanja i telekomunikacijama objavilo je rešenja o raspodeli sredstava za osam od devet raspisanih konkursa i istaklo da je dodeljeno ukupno 317 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju, rešenje o raspodeli sredstava objavljeno je u zakonskom roku na sajtu Ministarstva.

Na konkursima za televizije, štampu, radio i internet medije, odnosno za informisanje osoba sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina i Srba u regionu, kao i na konkursu za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda primljeno je ukupno 1.112 prijava, od kojih je 71 odbačena zbog neispunjavanja uslova konkursa.

Projekte su, u skladu sa novim zakonskim odredbama, ocenjivali članovi komisija na osnovu bodovnih lista, nakon čega su formirane rang liste za svaki pojedinačni konkurs.

U 2024. godini na konkursima za proizvodnju medijskih sadržaja za osobe sa invaliditetom, pripadnike nacionalnih manjina i Srba u regionu opredeljena sredstva su uvećana za 20 odsto u odnosu na 2023. godinu.

Rezultati Konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja za elektronske medije na teritoriji Kosovo i Metohija nisu objavljeni budući da su stručne službe Ministarstva, u pojedinim slučajevima, uočile neadekvatnu primenu propisa članova Komisije koja je izradila predlog odluke o raspodeli sredstava, pa će rešenje biti doneto po okončanju zakonom propisane procedure u ovakvim slučajevima.

Ministarstvo je navelo da su sredstva opredeljena za ovaj konkurs uvećana za 100 odsto u odnosu na 2023. godinu. Za internet medije raspoređena su 34 miliona dinara, televizije 75 miliona, štampane medije i novinske agencije 42 miliona, za sadržaje na jezicima manjina 49,2 miliona, sadržaje namenjene osobama sa invaliditetom 18 miliona, sadržaje namenjene Srbima u regionu 34,8 miliona i za projekte stručne edukacije, unapređenja profesionalnih i etičkih standarda i istraživanja u oblasti informisanja 30 miliona.

Najviše novca dobili su projekti Udruženja radio stanica RAB Srbija 1,9 miliona i Radio-televizije Kruševac "Kad su obale plakale 25 godina od NATO bombardovanja" 1,9 miliona. 

Sve materijale u vezi sa konkursima u oblasti javnog informisanja pogledajte OVDE.