Moj grad

Otvoreno Kulturno leto (VIDEO)

Foto: A. Antonijević/Boom93

Foto: A. Antonijević/Boom93

„Kulturno leto” u Smederevskoj Palanci zvanično je krenulo 28. juna i traje sve do 23. avgusta. Prilika da otvore ovakvu manifestaciju pripala je Nacionalnom ansamblu narodnih pesama i igara „Kolo”.

Svečanom otvaranju je prisustvovao veliki broj građana koji su pomno pratili čitav program. Pre samog početka imali smo prilike da porazgovaramo sa Jankom Dimitrijevićem, direktorom Nacionalnog ansambla narodnih pesama i igara „Kolo”, koji je za Boom 93 izjavio sledeće:

„Danas opština Smederevska Palanka otvara svoju manifestaciju „Kulturno leto”, a nama je pripala ta čast da ovu manifestaciju otvorimo celovečernjim koncertom. U pitanju je naš standardni celovečernji koncert koji je izbor iz našeg antologijskog repertoara, kao i numere koje su premijerno izvedene u decembru mesecu prošle godine, i to je nešto što publika nije mogla da vidi do sada. Program traje 90 minuta i sačinjen je od desetak spletova igara u kojima će se predstaviti 60 umetnika, od kojih je 40 igrača i 20 muzičara.”

Nakon reči organizatora koji su uveli publiku u čitav program, ali i u kompletnu manifestaciju, „Kulturno leto” svečano je otvoreno. Pre samog nastupa ovog ansambla publika je mogla da uživa u izvedbama lokalnih KUD-ova, koji su takođe učestvovali u samom otvaranju ove manifestacije.

Sa terena se moglo zaključiti da je odziv građana bio više nego zadovoljavajući. Bilo je i dece, ali i malo starijih građana koji su uživali u samom događaju. Jedna sagovornica koja je želela da ostane anonimna izjavila je sledeće:

„Zaista je divno što u našem gradu možemo da imamo nešto ovako. Došla sam sa ćerkom i sa unukama i zaista su mi očekivanja velika. Za sada sam prezadovoljna.”

Nakon ovog komentara porazgovarali smo sa još nekoliko građana koji nisu bili zainteresovani za snimanje kao ni da se javno eksponiraju, ali su svi delili pozitivne utiske. Takođe, moglo se zaključiti da su najmlađi bili najviše uzbuđeni jer su zajedno sa igračima pokušavali da ponove korake naših narodnih igara.

Podsećamo vas da je ovo samo prvi događaj u okviru ovogodišnje manifestacije, a celokupni program za mesec jul možete pogledati ovde.

Pripremio Aleksandar Antonijevic, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke