Društvo

Da li će biti drugog kruga turističkih vaučera?

Građani Srbije su sredinom januara ove godine za samo dva sata razgrabili 100.000 turističkih vaučera u vrednosti od po 10.000 dinara za odmor u Srbiji. Vrednost vaučera za subvencionisani odmor, je za razliku od predhodne godine koja je bila pet hiljada, povećana na deset hiljada dinara. To se finansira iz budžeta i deo je državne pomoći građanima.

U prvoj turi, koja je puštena u opticaj 15. januara, podeljeno je 100.000 vaučera. Građani su nestrpljivo očekivali nove informcije vezane za ovu subvenciju za odmor, čak je i Ministar finansija, Siniša Mali, ranije najavljivao da će biti dodatnih vaučera.

Očekivalo se da će nova tura vaučera biti još uspešnija od prethodne, jer je interesovanje građana bilo veliko. Čekalo se i zvanično saopštenje predsednika Srbije i ministarstva, ali se do sada niko nije oglasio po tom pitanju. 

Iz Ministarstva turizma i omladine kažu da nemaju informaciju da li će biti novog kruga od 150 hiljada vaučera koliko je i najavljivano. Rekli su da nije poznato kada će i da li će ih uopšte biti.

Za pružanje turističkih usluga preko vaučera prijavilo se oko 4.000 ugostitelja, , što je za 10.000 dinara više nego prošle godine.

Do sada prijavilo više od 4.400 ugostiteljskih objekata i hotelijera iz čitave zemlje koji žele da učestvuju u sistemu vaučera i spremne da ponude uslugu građanima koji su ispunili kriterijume da dobiju vaučere, jer im primanja ne prelaze 80.000 dinara mesečno.

Tokom prethodnih devet godina građanima Srbije je podeljeno više od milion vaučera.