Moj grad

Defileom KUD-ova počinje Kulturno leto 2024.

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Manifestacija "Kulturno leto" u Smederevu održaće se tokom jula i avgusta. Otvoriće je defile kulturno-umetničkih društava sa teritorije grada Smedereva, koji će se održati sutra, 3. jula.

Defile će početi u 19.30 časova i proći će Ulicom Kralja Petra do Gradskog trga.

Na trgu će 2000 učesnika defilea odigrati zajedničko kolo, sa početkom u 20.00 časova. 

Koncerti kulturno umetničkih društava nastaviće se tokom manifestacije i biće održani 18. jula, 1. i 15. avgusta.

Takođe, tokom ove manifestacije održaće se nekoliko plesnih koncerata, a biće održane i škole plesa, koje će držati instruktor Aca Aničić sa saradnicima. Škole plesa na trgu biće održane 5, 19. jula i 2. i 30. avgusta. 

Tokom "Kulturnog leta" održaće se koncerti klasične, rok, džez, starogradske i narodne muzike. Od 9. do 11. avgusta biće organizovan muzički festival "Tvrđava muzike".

Publika će moći da uživa u brojnim filmskim ostvarenjima - od kratkih austrijskih filmova, preko francuskih i italijanskih filmova, pa do nedelje japanskog animiranog filma, koja će početi 12. avgusta. Određene projekcije filmova u julu i avgustu biće uvod u Filmski festival "Dunav film fest", koji se održava od 20. do 25. avgusta. U nedelju, 21. jula, biće organizovano Veče mladih autora, gde će biti prikazani filmovi Lazara Jovanovića, nakon čega će uslediti razgovor Lazara i Tijane Adamov.

Biće priređene i pozorišne predstave, kako za decu, tako i za odrasle, kao i različiti performansi.

Nezaobilazan deo Kulturnog leta jesu i različite izložbe. 

U okviru pratećeg programa biće organizovane dramske, muzičke, likovne radionice, kao i radionice stripa i video igara.

Organizator programa je Centar za kulturu Smederevo, a pokrovitelj Grad Smederevo.

Osim na Gradskom trgu, događaji u okviru Kulturnog leta održaće se u Dunavskom parku, Vinskom gradu i u dvorištu Centra za kulturu, na letnjoj sceni.

Detaljan program pogledajte OVDE.