Moj grad

Objavljeni konkursi za javne radove i stručnu praksu

Foto/T.S. NSZ Požarevac

Foto/T.S. NSZ Požarevac

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Požarevac i Grad Požarevac raspisali su Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i Javni poziv za realizaciju mere stručne prakse u 2024. godini.

Javni radovi

Kako se navodi u Konkursu, javni radovi na kojima se angažuju nezaposlena lica realizuju se u cilju očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa. Javni rad sprovodi poslodavac–izvođač javnog rada koji je određen na osnovu rang liste, u skladu sa uslovima javnog konkursa.

Poslodavac–izvođač javnog rada može organizovati sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica iz svih kategorija teže zapošljivih, koja se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Požarevac i imaju prebivalište na području Grada Požarevca.

Na javnim radovima se angažuju najmanje tri nezaposlena lica iz svih kategorija teže zapošljivih.

Maksimalna dužina trajanja javnog rada je tri meseca.

Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima utvrdiće se broj radnih dana za svako lice uključeno u javni rad.

Kako se navodi, shodno rodnom budžetiranju, u program javnih radova biće uključeni nezaposleni muškarci i žene, radi podsticanja jednakih mogućnosti za njihovo zapošljavanje.

Javni radovi će se sprovoditi u sledećim oblastima:

  • - održavanje i zaštita životne sredine i prirode,
  • - socijalna zaštita i humanitarni rad,
  • - održavanje i obnavljanje javne infrastrukture i
  • - kultura.

Sredstva namenjena za organizovanje sprovođenja javnih radova koriste se za:

isplatu naknade za obavljen posao nezaposlenim licima uključenim u javne radove po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, u visini od 33.000,00 dinara po licu, na mesečnom nivou za pun fond radnih časova, odnosno srazmerno vremenu radnog angažovanja na mesečnom nivou, uvećanu za pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, koji su obračunati u skladu sa zakonom; navedena naknada obuhvata i troškove dolaska i odlaska sa rada i 

naknadu troškova sprovođenja javnih radova poslodavcu, jednokratno u visini od 3.000,00 dinara po licu.

U zavisnosti od vrste i složenosti poslova koje obuhvata javni rad, u toku prvog meseca sprovođenja javnih radova može se organizovati obuka, po internom programu poslodavca ili programu obrazovne ustanove. Po završetku obuke licu se izdaje potvrda/sertifikat o stečenim kompetencijama. Poslodavcu- izvođaču javnog rada se ne isplaćuju sredstva na ime obuke. U saradnji Grada i Nacionalne službe – Filijala Požarevac, procenjivaće se opravdanost potrebe za obukom, ukoliko isto nije regulisano zakonom, navedeno je u Konkursu.

Pravo učešća na Konkursu imaju javne ustanove i preduzeća.

Konkurs je otvoren zaključno sa 9. julom 2024. godine.

Stručna praksa

Mera stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom, navodi se u Javnom pozivu za realizaciju mera stručne prakse.

Stručna praksa se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa.

U ovu meru se uključuju nezaposlena lica koja se prvi put stručno osposobljavaju u zanimanju za koje su stekla određenu vrstu i nivo kvalifikacije ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita, za preostali period potreban za sticanje uslova za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

Ukoliko se mera sprovodi u skladu sa zakonom, Grad Požarevac može da finansira meru u dužini propisanoj zakonom, a najduže 12 meseci. Kada se mera sprovodi u skladu sa pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova, Grad Požarevac meru finansira u trajanju:

  • do 6 meseci za lica sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija,
  • do 12 meseci za lica sa najmanje šestim nivoom kvalifikacija i 240 ESPB.

Tokom trajanja stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima na ime novčane pomoći i troškova prevoza isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od:

  • 30.000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem,
  • 37.000,00 dinara za lica sa visokim obrazovanjem.

Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje angaživanim licima vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u ukupnom iznosu od 2.500,00 dinara, u skladu sa zakonom.

Pravo učešća u realizaciji mere može ostvariti poslodavac koji pripada javnom sektoru čije je sedište na teritoriji Grada Požarevca.

Poslodavac koji ima do 5 zaposlenih ima pravo da u meru uključi jedno nezaposleno lice, poslodavac koji ima od 6 do 14 zaposlenih ima pravo da u meru uključi najviše dva nezaposlena, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u meru uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

U meru se uključuju lica pod uslovom da:

  • imaju status nezaposlenog lica, koja se vode na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe Filijale Požarevac i ispostave Kostolac,
  • zadovoljavaju opšte i posebne uslove za uključivanje u meru, u skladu sa važećim aktima Nacionalne službe,
  • imaju najmanje treći nivo kvalifikacije,
  • nemaju radnog iskustva u zanimanju ili nemaju dovoljno radnog isksutva za sticanje uslova za polaganje stručnog/pripravničkog ispita,
  • nisu iskoristila u celosti istu ili drugu meru u cilju osposobljavanja za samostalan rad u zanimanju (izuzetak je lice koje se osposobljavalo sa srednjim obrazovanjem i nakon toga steklo visoko obrazovanje),
  • u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva nisu bila u radnom odnosu kod poslodavca kod koga će se osposobljavati.

Selekcija nezaposlenih lica koja će biti uključena u ovu meru biće sprovedena na osnovu procene savetnika Nacionalne službe.

Konkurs je otvoren do 30. septembra 2024. godine. 

Detaljnije o konkursima možete pogledati na sajtu Grada Požarevca.