Društvo

Ko je zadužen za pse lutalice u okolnim selima?

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Stanovnici okolnih sela Požarevca suočavaju se sa problemom pasa lutalica koji se slobodno kreću njihovim naseljima. Kada se obrate komunalnim službama za pomoć, često dobiju odgovor da ove službe nisu nadležne za sela u okolini. Da bismo saznali ko je odgovoran za rešavanje ovog problema, Boom 93 je razgovarao sa Markom Marjanovićem, direktorom JKP Komunalnih službi u Požarevcu.

Marjanović je istakao da postoji saradnja sa okolnim selima, ali da je neophodan prethodni dopis od strane nadležne mesne kancelarije kako bi Služba zoohigijene izašla na teren.

On je naglasio da je kontrola brojnosti pasa na javnim površinama regulisana republičkim zakonom o dobrobiti životinja, te da je pravilnik o radu Službe zoohigijene Požarevac donet od strane lokalne samouprave.

,,Način kontrole brojnosti pasa na javnim površinama obuhvata i princip 'uhvati-steriliši-pusti'. Uhvaćeni psi se nakon trijažnog pregleda, kastracije ili sterilizacije, obeležavanja mikročipom i vakcinacije protiv besnila vraćaju na javne površine. Tako se pored pasa koje nesavesni vlasnici puštaju na ulicu, nalaze i psi koji su pušteni u skladu sa Zakonom," objasnio je Marjanović.

 Stanovnici sela bi trebalo da kontaktiraju svoje mesne kancelarije kako bi pokrenuli postupak rešavanja problema pasa lutalica u svojim naseljima.