Moj grad

Da li znate gde se nalazi jedna od najstarijih srpskih škola?

Foto: Lj. Georgijev/Boom93

Foto: Lj. Georgijev/Boom93

Škola koja danas nosi ime srpskog prosvetitelja i reformatora Vuka Karadžića počela je sa radom davne 1779. godine.

Nalazi se u okolini Velike Plane, u selu Krnjevo. Prvi učitelj zvao se Pavle Jugović. Put do nje vodi vas kroz zelenilo i šumu, dok ona ponosno stoji na samom kraju puta.

Podignuta je pored crkve brvnare posvećene Svetom Đorđu i takođe se smatra jednom od najstarijih crkvi. U njoj je 1920. održan Prvi bogomoljački sabor.

Foto: Lj. Georgijev/Boom93
Foto: Lj. Georgijev/Boom93

Okolina vam za trenutak izaziva jezu, jer je okolo staro groblje iz 1820, ali, kako su nam meštani koje smo zatekli tamo rekli, taj osećaj traje samo nekoliko minuta. Nakon toga imate utisak da ste zašli u 19. vek. Priroda i lepota okoline vas omami.

Tu se nalazi i stara zvonara, koja se redovno održava i čuva njena funkcionalnost. Nekada je škola sa svim propratnim zgradama bila centar prosvetiteljstva i kulturnog života, a danas smiraj za posetioce i meštane Krnjeva i okoline.

Foto: Lj. Georgijev/Boom93

Škola, ali i Krnjevo, dali su mnoge poznate ličnosti (Ante Protić, Miodrag Mija Krnjevac, Aleksandar Tirnanić Tirke), a i danas se pažljivo čuva i neguje tradicija obrazovanja i kulturnog života.

Važna napomena jeste da je to sada najstarija srpska škola u Srbiji južno od Save i Dunava, dakle, ne računajući Vojvodinu. Ove godine slavi 245 godina postojanja.

Foto: Lj. Georgijev/Boom93

Piše: Ljubica Georgijev, dopisnica Boom 93 iz Velike Plane