Društvo

Da li je požar u Bambiju prouzrokovao zagađenje vazduha?

Zagađenje vazduha nakon požara koji izbio u subotu, 29. juna u pogonima fabrike Bambi u Požarevcu bilo je u dozvoljenim granicama za sve ispitivane parametre. Merenja je vršio Zavod za javno zdravlje, 29. i 30. juna.

"Što se tiče parametara koje smo merili, zagađenje je bilo u dozvoljenim granicama. Za druge parametre mi ne možemo da kažemo ništa jer nemamo mogućnosti da ih merimo.", rekao je za Boom 93 načelnik sanitarne hemije dr Zoran Pavlović.

Pavlović naglašava da zdravlje građana nije bilo ugroženo.

“Sve vrednosti onih parametara koje smo mi merili bile su u dozvoljenim granicama. Nije bilo prekoračenja ni za jedan od ispitivanih parametara. To su sumpor -dioksid, azotovi oksidi i čađ  kosi mereni na tri mesta, kod škole “Kralj Aleksandar I, Centralne apoteka i železničke stanica. Na mernim stanicama na benzijskoj pumpi, Zavoda za javno zdravlje i bolnice merene su PM 10 čestice, olovo, kadmijum, nikl, arsen i benzo(a) piren. I na njima su u ta dva dana sve vrednosti za sve parametre bile u dozvoljenim granicama.”

Pavlović je dodao da se merenja nastavljaju dok ne dobiju obaveštenje od Grada da prekinu. Za sada, nije moguće meriti dioksine zbog nedostatka potrebne opreme, što je kako kaže izazov  ne samo u Srbiji, već i Evropi.

“Za druge parametre mi ne možemo da kažemo ništa jer nemamo mogućnosti da ih merimo. Dioksini su glavni parametri koje bi trebalo meriti, ali mislim da niko u Srbiji ne može, čak i u Evropi nema baš toliko puno onih koji to mogu da mere.“

Zavod za javno zdravlje nastaviće sa merenjima dok ne dobije zvanično obaveštenje Grada za prestanak.