Moj grad

Kako se kreću cene stanova u gradu?

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju 2024. godine nastavile su trend usporavanja rasta koji traje već dve godine zaredom, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. O tome kako se kreću cene stanova u Požarevcu razgovarali smo sa vlasnikom Agencije za nekretnine, investitorom, a proverili smo i jedan od sajtova za oglašavanje.

Kako navodi RGZ, prvi kvartal 2024. donosi stabilizaciju potražnje za stanovima u Republici Srbiji. Zabeleženo je 10.186 ugovora o prometu stanova, sa ukupnom vrednošću od 834 miliona evra.

Posmatrano na regionalnom nivou, region Južne i Istočne Srbije, u koji spada i Braničevski okrug, beleži rast u broju prodaje stanova od 4,92% i u vrednosti kupoprodaja za 37,50%.

Pregledali smo oglase objavljene na sajtu Požarevac Info od početka 2024. godine. Među oglasima u kojima je navedena cena stana, najjeftinija ponuda po metru kvadratnom jeste za dupleks veličine 106m2 koji se nalazi u blizini autobuske stanice u Požarevcu i iznosi 896€ po m2. U oglasu je navedeno da je stan veličine 106 m2. Najskuplja cena po metru kvadratnom jeste za stan u Ulici Bratstva i jedinstva, veličine 53 m2 , za koji cena po kvadratu iznosi 1471€. Ovaj stan se sastoji od hodnika, ostave (koja moze da se koristi kao garderober), odvojene kuhinje, velike dnevne sobe sa trpezarijom i terasom, odvojene spavaće sobe i kupatila.

Cene kvadrata, u zavisnosti od veličine stana, kreću se uglavnom u opsegu od 950 do 1100€. 

Cene garsonjera su od 1200 do 1300€ po kvadratu. 

Foto: J. Milenković/Boom93

O cenama nekretnina u Požarevcu razgovarali smo sa Vladimirom Petrovićem, vlasnikom Agencije za promet nepokretnostima “Takovo”.

“Cena kvadrata starogradnje se kreće od 700 do 1 000 eur. Prosek je između 800-900eur/m2, a sve to zavisi od lokacije stana, spratnosti u zgradama sa liftom i bez njega. Cena naročito zavisi od toga da li se radi o poslednjem spratu pod pločom, kvadrature stana (što je manja kvadratura i niža spratnost, cena je veća), starosti i očuvanosti zgrade u kojoj se stan nalazi, kao i stanja u kome se stan nalazi, priključka na toplifikaciju, parkinga”, navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, cene nisu više u odnosu na prethodne godine. Cene starogradnje su u blagoj stagnaciji.

Kada su u pitanju interesovanja kupaca, većini kupaca je, kako kaže, pri odabiru stana najvažnija cena i lokacija. Najtraženije lokacije su one koje su bliže centru grada.

Na pitanje da li su kupci više zainteresovani za kupovinu kuća ili stanova Petrović odgovara da je veće interesovanje za stanove, i to manje kvadrature i cene.

Foto: J. Milenković/Boom93

Što se tiče cene novogradnje, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna cena kvadrata stanova novogradnje u Republici Srbiji u 2023. godini iznosila je 211 103 dinara, odnosno 1804 €, što predstavlja povećanje od 0,7% u odnosu na 2022. godinu.

Podaci RZS pokazuju da je prosečna cena kvadrata novogradnje u 2023. godini u Požarevcu iznosila 121 570 dinara, odnosno 1039€. Cene novogradnje u Požarevcu protekle godine bile su više nego u drugim opštinama Braničevskog okruga za koje je RZS naveo podatke, a to su Petrovac na Mlavi i Veliko Gradište.

O ceni stanova u novogradnji razgovarali smo sa Vladanom Mitrovićem, vlasnikom  firme  “Inv – Mitrović” iz Požarevca.

Kako navodi za Boom 93, prosečna cena stanova koje prodaje u Požarevcu je 1200€ sa PDV-om po metru kvadratnom.

Investitori nude mogućnost kupovine stanova u izgradnji. Kako kaže Mitrović, cena se u zavisnosti od toga da li se stan kupuje u izgradnji ili nakon što je završen razlikuje do 50€ po metru kvadratnom.

On ocenjuje da cene jesu više nego prošle godine, a da je na to uticao rast troškova i manjak radne snage.

Cena stanova, kako kaže, zavisi i od lokacije. Što se tiče interesovanja kupaca, njima su privlačnije lokacije bliže centru grada.Najskuplji stan u ponudi “Inv – Mitrović” nalazi se u Dunavskoj ulici, a njegova cena je 135 000€.

I Vladan Petrović i Vladan Mitrović navode da nema stranih državljana zainteresovanih za kupovinu stanova u Požarevcu.

Foto: J. Milenković/Boom93