Društvo

(INFOGRAFIKA) Cene na Jadranu: Da li je hrvatsko primorje i dalje (pre)skupo

plaža/ Pixabay/ ilustracija

plaža/ Pixabay/ ilustracija

Jedno do najčešćih pitanja tokom leta je "kakve su cene na moru?" Ove godine priča o "preskupoj hrvatskoj obali" ne stoji baš sasvim, jer su cene uglavnom ostale na nivou prošlogodišnjih.

Skok cena u Hrvatskoj prošle godine bio je vezan pre svega za prelazak sa kune na evro, što je bio trend u svim zemljama koje su uvele jedinstvenu evropsku valutu. Na Jadranu su ovog leta cene približnije beogradskim, prvenstveno zahvaljujući poskupljenjima u glavnom gradu Srbije, a u nastavku teksta možete pogledati cene na ostrvima Brač i Lošinj.

U većini kafića i restorana cena domaće kafe kreće se od 1,5 do 2,5 evra. Espreso je između 1,2 i 2,5 evra, dok se kapućino na rivi u Malom Lošinju može popiti i za manje od dva evra.

Pivo od pola litre košta između tri i šest evra, čaša najjeftinijeg vina je dva i po evra, dok je najniža cena žestokog pića u kafićima 1,8 evra. Sokovi su od 2,5 do pet evra, flašica vode od dva do četiri evra, a ljubitelji koktela moraju da izdvoje između pet i 11 evra po jednom piću.

Pice i paste koštaju između osam i 15 evra, s tim što se parče pice može pojesti i „s nogu“ za 2,6 evra. Salate su oko deset evra, a porcija roštilja je između devet i 16 evra.

Cena lignji varira od restorana do restorana i kreće se od 11 do čak 28 evra, kilogram očišćene ribe prve klase je između 65 i 85 evra, dok je porcija orade ili brancina od 13 do 25 evra. Hobotnicu možete pojesti već za 16 evra, dagnje na buzaru za 11, a škampe za 24 evra.

U jednom od poznatijih restorana na Braču, porcija ribe, težine između 300 i 400 grama košta između 20 i 25 evra. U pitanju je sveža riba, deo ulovljen, a deo uzgajan na Jadranu. Razne vrste rižota, plata u kojoj ima i ribe, hladna i topla predjela kreću se od 10 do 20 evra.

U restoranima je čaša vina je između 2,5 i šest evra. U slučaju da restoran ima vino kuće, litar je uglavnom oko 20 evra, a može se uzeti i na čašu, kao i na pola litra.

Dobar odnos cene i kvaliteta imaju ribarnice koje uslužno peku ribu, pa tako u zavisnosti od vrste ribe kilogram košta od 25 do 50 evra, poput orade, brancina, oslića, sabljarke, srdele, a u ponudi su još gambori, kozice, lignje, hobotnice…

Dve ležaljke i suncobran od 12 evra dnevno, u ponudi i baldahini
Iznajmljivanje suncobrana ili ležaljke na jednoj od najpoznatijih plaža na svetu, „Zlatnom ratu“, košta po 13 evra za dan. Nepisano je pravilo da se na toj plaži posle 16 časova korišćenje ležaljke i suncobrana ne naplaćuje.

„Problem“ za razvoj posla sa suncobranima jeste i činjenica da je na plažama Jadrana dosta zimzelenog drveća koje daje najbolju hladovinu. Kreveti sa baldahinima na Braču koštaju u proseku oko 40 evra dnevno, dok se na lošinjskim kupalištima dve ležaljke i suncobran mogu iznajmiti već po ceni od 12 evra.
Kugla sladoleda u većini poslastičarnica košta između 2,5 i tri evra. Kugle su velike, a kod nekih poslastičara kugle sladoleda za decu imaju nižu cenu – dva evra.

U prodavnicama je flaša vode od 1,5 litra između 0,39 i 1,05 evra, a hleb se može kupiti za jedan evro, koliko košta i litar najjeftinijeg mleka. Litar jogurta je od dva do 2,5 evra, cena jaja je između 0,25 i 0,35 evra po komadu, dok je kačkavalj od 7,50 do 22 evra po kilogramu. Mortadela košta između osam i 12 evra, najniža cena šunke je sedam evra, čajne kobasice deset, a pršuta 15 evra. Pakovanje kafe od 200 grama može da se kupi već po ceni od 1,7 evra.

Kilogram paradajza može se pazariti za dva evra, krastavca za jedan evro, dok su najjeftinije paprike 2,2 evra. Grožđe je između tri i 4,5 evra, kajsije nešto manje od tri evra, a breskve od tri do 3,5 evra. Dinje i lubenice koštaju oko dva evra po kilogramu, jabuke između 1,5 i 2,3 evra, dok je cena kivija pet evra.

Cene lokalnih vina poput pošipa, malvazije ili plavca u prodavnicama se kreću u rasponu od pet do 11 evra.