Društvo

„Sistem je efikasan kada ga javnost pritisne“: Kako prolaze pritužbe građana na policijsku torturu

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Policajci za koje postoji pritužba da su neprofesionalno i nezakonito postupali udaljavaju se sa posla do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka, i to nije redak slučaj iako se o tome u javnosti ne govori, izjavio je Nenad Ljubišić iz Strukovnog udruženja policije. Prema oceni advokata Ivana Ninića, sistem je efikasan kada javnost pritisne. "Predmeti stoje u fiokama, postoje velike disproporcije u tome kako sistem funkcioniše u teoriji i u praksi", smatra Ninić.

Ljubišić je u emisji Novi dan na N1 rekao da je MUP omogućio građanima da podnesu pritužbu na postupanje policajaca.

„Svaki građanin koji smatra da oštećen postupanjen policijskog službenika, može da je podnese pritužbu“, naveo je on i pojasnio da se po njima postupa po prioritetu da, ako je pritužba osnovana, protiv njega se pokreće inicijativa za vođenje disciplinskog postupka, a ako ima krivičnog dela podneće se i i krivična prijava.

Podsetimo, žrtva poslednjeg slučaja policijske torture bio je Radovan Đenadić iz Guče koji je izašao u javnost sa tvrdnjom da su ga dvojica policajaca izvela sa proslave rođenja deteta sa društvom u kafiću, navodno, samo zbog toga što kod sebe nije imao ličnu kartu. Kaže da su ga odveli van grada i dva sata maltretirali i tukli, o čemu svedoče i povrede. Iako je čačanska policija to negirala, ministar je pokrenuo postupak protiv dvojice policajaca.

Ljubišić je precizirao da je Sektor unutrašnje kontrole u 2022. godini primio 6.797 predmeta gde je ukazivano na neprofesionalna i nezakonita postupanja, u u istoj godini primljeno je 8.707 poziva građana. Kako je kazao, podeneta je 181 krivična prijava protiv policajaca od kojih se najveći broj odnosi na koruptivna dela.

„Čest je primer da se policajci udaljavaju sa rada do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka, nekada samo javnost o tome nije obaveštena, ali to nije redak slučaj u MUP“, istakao je on.

Ipak, navodi, potrebni su konkretni dokazi kako bi se to razgraničilo od priča „rekla-kazala“.

„Ne podržavamo ponašanje kolega koji ne rade u skladu sa zakonom. Preko 90 posto policijskih službenika je časno i pošteno“, naglašava sagovornik N1.

Advokat Ivan Ninić smatra da smo brutalnost policije mogli da vidimo i ranije, ali da ne vidimo rezultat, efekte rada ni Zaštitnika građana, ni Sektora unutrašnje kontrole.

„Sistem ne funkcioniše. Policija je jedna ćelija – jedna komponenta SNS. Ona je srasla sa najdominantnijom strankom u zemlji – Srpskom naprednom strankom“, istakao je on.

Ne mogu da se složim da sistem ne funkcioniše po prijavama i pritužbama, kazao je Ljubišić odgovarajući na bavode Ninića.

„Možda nije u dovoljnoj meri efikasan. Ali, bez obzira da li se uključila javnost, ili ne, oni bi svakako, ako je došlo do pritižbe bili udaljeni“, istakao je on.

Mehanizni pritužbi postoje na papiru ali ih vode ljudi koji su ucenjeni, uplašeni i, kako kaže Ninić, servisiraju interese dominantne stranke.

„Statistika i teorija su jedno, a praksa nešto sasvim drugo,“ kaže Ninić.

Prema njegovoj oceni, svi koji bi trebalo da se bave ovim stvarima ili nedovoljno dobro rade ovaj posao ili ga ne rade uopšte, a policijska saopštenja su najčešće „bacanje prašine u oči“.

„Da je (pritužba) podneta bez prisustva javnosti u redovnom postupku, ništa se o tome ne bi znalo“, naveo je on.

Ninić kaže da je kazna od 2 do 10 godina za zlostavljanje, a u disciplinskom postpku, prestanak radnog odnosa kao najteža mera.