Politika

Žongliranje Srbije u spoljnoj politici: "Uspeli smo da se zamerimo i EU i Rusiji"

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Zvanični Beograd još jednom nije uskladio svoju spoljnu politiku sa EU jer nije prihvatio poslednji paket sankcija Rusiji i Severnoj Koreji, dok su sve druge zemlje kandidati za članstvo to uradile.

Sagovornici Danasa smatraju da to pokazuje odustajanje Srbije od evropskog puta, dok istovremeno ostaje u "zagrljaju autoritarnih vlasti u Moskvi".
 
Natan Albahari, član predsedništva Pokreta slobodnih građana, smatra da neusklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU pokazuje da je Srbija očigledno odustala od članstva.
 
"To se najviše vidi u nazadovanju demokratije i vladavine prava, kao i neusklađivanje sa Evropskom spoljnom i bezbednosom politikom", pojašnjava Albahari.
 
On tvrdi da Srbija "ostaje zarobljena u zagrljaju sa autokratskom vlasti u Rusiji dok ostatak regiona ide punom brzinom ka Evropi".

Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose, tvrdi da Srbija sa svojom spoljnom politikom žonglira na takav način da uspeva istovremeno da se zameri i zemljama EU i Rusiji, iako se ne vide koristi takve politike.
 
"Iako u praksi Srbija blisko saradjuje sa NATO i pomaže Ukrajini, ovo se krije od javnosti", kaže Lopandić.
 
Takvi postupci, zaključuje, ostavljaju utisak nepouzdanosti i u zemlji i u svetu.
 
Čist dilentantizam
 
Direktor Instituta za evroposke poslove Naim Leo Beširi smatra da je neusaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU manir vlasti Aleksandra Vučića i da je u skladu s rascepom između deklarativne želje vlasti da sprovede reforme na putu ka članstvu u EU i onoga što zapravo radi na terenu.
 
"Užurban odlazak visoke zvanice Moskve iz Beograda početkom meseca može sugerisati da Beograd i Moskva nisu u dobrim odnosima od pisanja američkih medija o skoro milijardu evra vrednoj municiji koju je Srbija prodala, a završila u rukama Kijeva u borbi protiv ruske agresije", kaže Beširi.
 
"S druge strane, balansiranje istok-zapad nije uspelo nikome pa neće ni Vučiću jer doklegod predstavlja nepouzdanog partnera bez jasne i transparentne strategije Srbija neće napredovati ka članstvu u EU i on srlja u još jednu istorijsku lošu odluku koja vodi izolaciji", objašnjava Beširi.
 
Sa druge strane, Beširi zaključuje, neusaglašavanje s merama protiv Pjongjanga je čist dilentantizam.