Moj grad

Šta očekuje posetioce ovogodišnjeg vašara? (FOTO+VIDEO)

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ivanjdanski, odnosno sedmojulski vašar održava se danas. Boom93 je obišao tezge, a u prilogu vam donosimo šta vas očekuje ukoliko se odlučite da danas ili sutra posetite ovu manifestaciju.

Kao i ranijih godina tezge sa robom, postavljene su duž ulice Lole Ribara, Partizanske i Ilije Gojkovića. Takođe, kao i prethodne dve godine, luna park sa spravama postavljen je u delu Bambi parka koji pripada gradu i na prostoru između Sportskog centra i Gradskog bazena, jer se na prostoru koji je ranije bio predviđen za sprave za zabavu od pre dve godine nalazi Atletski stadion.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ono što je karakteristično i za ovu godinu je to da je i deo Stiške ulice zatvoren za saobraćaj, ali u ovom delu nema prodajnih tezgi, za razliku od prethodnih godina.

Takođe, novina je i da su u ulici Lole Ribara prodata sva mesta, dok vlasnicima kuća i lokala nije ostavljena mogućnost da imaju prilaz svojim garažama. O ovome je ranije za Boom93 govorio direktor JKP "Komunalne službe" Marko Marjanović, kao jednom od problema sa kojim su se suočavali prethodne godine.

Jedan od većih, gorućih problema, sa kojim se ovo preduzeće suočava prilikom organizacije vašara jeste da u ulici Lole Ribara, vlasnici objekata traže da im se prostor ispred njihovih objekata i kuća i garaža ne naplaćuje, odnosno ne izdaje zakupcima.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Izlazimo ljudima u susret i svaki vlasnik lokala, svaki vlastnik kuće, koji ima garažu i kapiju, a traži od nas da mu ostavimo prostor mi smo to i radili. Međutim, nakon toga oni izdaju prostor nekom zakupcu. Ove godine ćemo uz prisustvo komunalne policije, komunalne inspekcije, inspekcija rada i naših ljudi da idemo od početka Lone Ribera do kraja ulice i da vršimo naplatu svih mesta. Mi smo dobili organizaciju vašara i neće apsolutno imati niko pravo da naplaćuje osim nas, jer smo prethodnih godina, upravo zbog ovih problema imali manju naplatu. Po našoj evidenciji prošle godine smo imali za milion dinara manju naplatu u odnosu na prethodne godine", rekao je direktor ranije za Boom93.

Cene vožnji u luna parku na vašarištu su u rasponu od 200 do 500 dinara, a možete se voziti u automiblima na sudaranje, škorpionu, kamikazama, ringišpilu, brodiću, na kišobranima…

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Poseban deo je za najmlađe posetioce vašara, koji je izdvojen i nalazi se na prostoru iza Sportskog centa, a najmlađi mogu da uživaju u vožnjama na ringišpili, kamionima, da skaču u dvorcima i na trambolinama ili pak da hvataju patkice. Vožnja se kreće od 200 do 300 dinara koliko ove godine treba izdvojiti za vožnju na dečijem ringišpilu.

Posetioci vašara mogu da kupe garderobu, obuću, veš, zavese, tepihe, kao i nameštaj i predmete domaće radinosti, ali i bombone od svinje, odnosno čvarke, za koje treba izdvojiti 1400 dinara za kilogram. Pored Sportskog centra, u ulici Ilije Gojkovića postavljeni su šatori u kojima se služi meso sa ražnja i hladno pivo, uz živu muziku u večernjim satima.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Cene garderobe su poprilično ujednačene. Par tanjih čarapa je 50 dinara, dok su one kvalitetnije od 100 do 200 dinara. Donji veš se može kupiti po ceni od 50 dinara koliko koštaju gaće, dok su bokserice od 100 dinara. Muške i ženske novopazarske farmerice su od 500 dinara pa naviše, a ženske letnje haljine mogu se kupiti po ceni od najmanje 400 dinara. Takođe možete pazariti i 5 pari čarapa za 200 dinara, ali i kupaći za 400 dinara.

Kopije majica svetki poznatih brendova na vašaru u Požarevcu mogu se kupiti od 300 dinara, dok je najniža cena šorceva otprilike 300 dinara.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Naočare za sunce su u rasponu od 100 do 1.000 dinara, dok se dečije igračke mogu pazariti za od 300, pa i do 3.000 dinara.

Tezge sa polovnom garderobom postavljene su već od polovine ulice Ilije Gojkovića, a na njima posetioci mogu naći gotovo sve, od igle do lokomotive. Garderoba se kreće od 100 dinara za komad do čak 1000 dinara, a mogu se naći i polovni alat, potrepštine za kuću, ali i polovni udžbenici za osnovnu i srednju školu i knjige.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ono što karkteriše svaki vašar, uključujući i požarevački jesu šatori, pečenje i hrana sa roštilja. Ove godine cena pljeskavice je 350 dinara, punjena pljeskavica je 500, giros je 600, a kobasica 400, dok je svinjsko pečenje 1.900 dinara za kilogram, a jagnjeće 3.000.

Podsetimo, povodom održavanja Ivanjdanskog vašara od petka su zatvorene ulice u gradu u kojima se ova manifestacija održava.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Za saobraćaj su od petka, 5. jula od 22 sata zatvorene ulice Lole Ribara, Ilije Gojkovića, deo Partizanske i Stiške, kao i mali deo Industrijske ulice od skretanja za Gradski bazen do ulice Ilije Gojkovića.

Ulice će biti zatvorene do utorka 9. jula do 15 časova, kako bi radnici JKP "Komunalne službe" očistili ulice nakon vašara.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević