Društvo

Izabran gradonačelnik Grada Požarevca i njegov zamenik

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Nakon prve, održana je i druga sednica Skupštine grada na kojoj je većinom glasova za gradonačelnika Požarevca izabran Saša Pavlović, diplomirani inženjer elektrotehnike sa liste Aleksandar Vučić – Požarevac sutra.

Na sednici je izabran i zamenik gradonačelnika - Bojan Dinić. 

Na današnjoj sednici izabrani su i članovi Gradskog veća: Marija Vlajović, Ana Živković, Predrag Mijatović, Milan Jović, Ivan Pantić, Vidoje Vukašinović, Marko Milojević, Dragan Radovanović i Srđan Miletić.

Podsetimo, Saša Pavlović je na predlog Srpske napredne stranke izabran za gradonačelnika 17. avgusta 2020. godine. U prethodnom sazivu je bio zamenik.

Saša Pavlović, rođen je 1. novembra 1980. godine u Požarevcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Kostolcu, a nakon toga i Elektrotehnički fakultet u Beogradu – odsek telekomunikacije i informacione tehnologije – smer sistemsko inženjerstvo. Od 2008. godine radio je u Tehničkoj školi sa domom učenika ,,Nikola Tesla“ u Kostolcu, kao profesor elektro-grupe predmeta. Predavao je predmete iz oblasti elektronike, informatike i telekomunikacija.

U januaru 2014. godine, izabran je za zamenika predsednika Gradske opštine Kostolac. Za zamenika gradonačelnika izabran je 23. maja 2016. godine. Za gradonačelnika Grada Požarevca izabran je 17. avgusta 2020. godine. Oženjen je suprugom Anom sa kojom ima dvoje dece, sinove Andriju i Matiju. 

Tokom izlaganja svog ekspozea, Pavlović je podsetio šta je urađeno tokom njegovog mandata planove za naredne četiri godine. 

Dotakao se rezultata koji su do sada postignuti, ali i ciljeva koji su svima zajednički poput regionalnih saobraćajnica, zadovoljenja kulturnih potreba ili uređenja centralnog gradskog jezgra.

"Govoreći o povezivanju našeg grada sa ostalim delovima države, neizmerno smo zahvalni i ponosni na naš doprinos projektu Vlade Republike Srbije – brzoj saobraćajnici, od požarevačke naplatne rampe do Golupca. Njome će nam u još većem broju doći turisti, ali i privreda, čijim smo predstavnicima već uredili infrastrukturu industrijske zone i tako dodatno olakšali donošenje odluke da investiraju u naš grad.

Lice Požarevca uveliko je promenjeno uređenjem Tabačke čaršije, ali i ostalog gradskog jezgra, poput bašte „Čikoš“ ili parka kod Galerije Milene Pavlović Barili. Ti projekti nisu bili samo dekorativnog karaktera, već su ih pratili i uređenje podzemne komunalne infrastrukture, koja je u mnogim slučajevima bila dotrajala. 

Društveni život našeg grada u periodu iza nas imao je  veliku pažnju lokalne samouprave, kao i sport koji smo uveliko unapredili komunalnom infrastrukturu. Novim stadionima, terenima i igralištima dali smo vetar u leđa profesionalnom, ali i rekreativnom sportu, čime smo posredno uticali i na zdravlje naših građana.

Pored zadovoljenja osnovnih, mislili smo i na duhovne potrebe Požarevljana. To smo i uspeli kroz pomoć crkvama i promovisanje manifestacija koje imaju za cilj da dodatno ojačaju veze naroda sa našim korenima i tradicijom. Doneli smo i urabnistički plan za nekadašnju šećeranu, a izmena plana koja pokriva brzu saobraćajnicu i proširenje industrijske zone je u toku. Mislim da je sve navedeno vrlo važno istaći, jer smo time postavili temelj za aktivnosti koje će uslediti u narednom periodu", naveo je Pavlović.

Što se tiče planova za naredne četiri godine, Pavlović je naveo da je u planu formiranje novog izvorišta Jagodica.

"Sa ovog izvorišta vodu će dobijati meštani Kostolca i okolnih naselja. Pored zdrave vode za piće rešićemo višedecinijski problem prečišćavanja otpadnih voda. Izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Hipodrom, Brežanskim kanalom opet će poteći čista voda. Sva planska dokumentacija je završena i obezbeđena su sredstav za realizaciju ove investicije.

Još jedna ključna investicija je izgradnja regionalne deponije. U prethodnim godinama smo završili reciklažni centar, a uveren sam da ćemo sa republičkim institucijama staviti u funkciju postojeća postrojenja".

Podsetio je da je Grad Požarevac u prethodnom periodu izdvojio značajna sredstva za poboljšanje uslova u zdravstvenim ustanovama.

On se zahvalio svim saradnicima i institucijama na dosadašnjoj saradnji, ali građanima koji su učestvovali na izborima