Društvo

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Vlada Srbije krši Bernsku konvenciju Saveta Evrope

Foto: Insajder/print screen

Foto: Insajder/print screen

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu dostaviće do kraja jula izveštaj Sekretarijatu Bernske konvencije ;Saveta Evrope o tome da Vada Srbije pokušava da oživi projekat „Jadar“ o eksploataciji litijuma i nanese štetu zaštićenim staništima 60 vrsta životinja u područu Jadra i Rađevine.

Predstavnica tog udruženja Marija Alimpić rekla je danas za Betu da je zasedanje Sekretarijata u septembru, a da je ; žalba protiv projekta „Jadar“ podneta sa još dva udruženja iz inostranstva i da je to je međunarodna pravna akcija protiv otvaranja rudnika litijuma koju je planirala kompanija Rio tinto u Srbiji.

„Istu obavezu da pošalje izveštaj o stanju projekta ‘Jadar’ ima i Vlada Srbije koja se u svim prethodnim izveštajima izjašnjavala da je ukinula projekat ‘Jadar’ za eksploataciju litijuma i da ostaju ‘posvećeni’ ukidanju odluke o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar'“, rekla je Alimpić.

Istakla je da udruženje ima dosta dokaza da te tvrdnje o „posvećenosti“ odluci o ukidanju Prostornog plana“ nisu više tačne, već da se planira realizacija projekta „Jadar“.

Više na LINKU.