Društvo

Dačić: Na specijalističke preglede čeka se u proseku do mesec dana

Odbornik liste "Aleksandar Vučić-Požarevac sutra", Draško Dačić je na današnjoj sednici , Skupštine Grada Požarevca izrazio svoje nezadovoljstvo kritikama opozicije na račun zdravstvenog sistema i zakazivanja specijalističkih pregleda.

Obratio se za govornicom rekavši da je kao direktor bolnice, i sa preko 25 godina iskustva u zdravstvu, ponosan na usluge koje pruža požarevačka bolnica.

"Osećam blago nezadovoljstvo da se stalno proziva požarevačko zdravstvo, posebno bolnica, a kao neko ko dugo radi u njoj mogu da vam garantujem da je usluga koja se pruža našoj bolnici daleko, daleko iznad proseka. Što se tiče samih zakazivanja specijalističkih pregleda, ne postoji zdravstveni sistem u Srbiji u kome možete odmah da zakažete pregled bilo kog specijaliste, osim ako se ne radi o hitnim pregledima."

Prema njegovim rečima, bolnica u Požarevcu uradi preko 600 specijalističkih pregleda, što je za 10 dana 6 hiljada pregleda. Svaki mesec se obavi između 20 do 30 hiljada specijalističkih pregleda, što je, kako kaže Dačić, impresivna brojka. Tvrdi da je požarevačka bolnica jedna od retkih u Srbiji gde ne postoje liste čekanja za dijagnostičke metode, te da to znači da pacijenti koji čekaju na specijalističke preglede čekaju u proseku do mesec dana, osim u hitnim slučajevima kada se pregledi zakazuju odmah.

“Ono na šta smo posebno ponosni, jedna smo retkih bolnica u Srbiji u kojoj ne postoje liste zakazivanja za dijagnotičke metode. Dakle postoje liste čekanja koje podrazumevaju da se specijalistički pregled obavi unutar mesec dana, ako nije hitan, a ako jeste onda odmah.”

Dačić naglašava da je realnost svih zdravstvenih sistema da nije moguće odmah zakazati pregled kod svakog specijaliste, osim u hitnim situacijama, što je u skladu s opštim praksama zdravstvenih sistema.