Društvo

Još jedan tropski dan pred nama, vrelo i sparno, do 38 stepeni

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Za nama je tropska noć, a pred nama tropski dan. Tropski toplo noćas je bilo u celoj Vojvodini i u Beogradu, u ranim jutarnjim satima kad se meri minimalna temperatura, bilo je više od 20 stepeni.

Zbog očekivanih vrućina, za danas je u većem delu zemlje, uključujući Pomoravlje, aktiviran najviši stepen upozorenja – crveni meteoalarm. Savetuje se boravak u hladu, u klimatizovanim prostorijama i česta hidratacija. Vrednosti UV indeksa danas vrlo visoke, izbegavajte zato direktno izalganje suncu u najtoplijem delu dana.

Tropska vazdušna masa je zahvatila jugoistok i istok Evrope, temperatura narednih dana viša od 35 stepeni. Naš region je najtopliji trentuno, jezgro vreline se nalazi iznad nas.

Jutro je vedro i toplo, vlaga u vazduhu je velika, pa je već sada sparno. Nakon toplog jutra, sledi vreo dan, biće sunčano, a temperatura će biti znatno iznad prosečnih julskih vrednosti. Ni vetar nas neće rashalditi, duvaće vrlo slab vetar, južnog smera, tako da će biti u pitanju topao vetar, koji će nam donositi sve topliji vazduh.

Maksimalna temperatura viša od 35 u svim gradovima, loklano i do 38 stepeni.

Prema podacima sa sajta Weather2umbrella, u Požarevcu će maksimalna dnevna temperatura dostizati 35 stepeni.  

Još toplije vreme u četvrtak, petak i subotu, temperautra i do 40 stepeni. Slede nam i vrlo tople tropkse noći, u Beogradu i preko 25 stepeni. Svih dana će biti pretženo sunčano, pred nama je sušni period, bez kiše narednih barem sedam dana.