Društvo

Prijave za nesavesno lečenje: Zašto tužilaštvo retko reaguje i ko štiti pacijente?

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv lekara poliklinike "011 Medical Team-Beograd" kome je pacijent umro nakon operacije hemoroidalnih čvorova.

Sumnja se da je pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao, usled čega je 30. decembra 2023. godine nastupila smrt N. B. (39).
 
Tim povodom Vreme podseća na ispovest Tine Plemić koja je ispričala kako joj je, takođe u ovoj klinici, život visio o koncu.
 
Naime, Plemić je u septembru 2020. na kontrolu nakon carskog reza otišla u privatnu kliniku "011 Medical Team".
 
Nije slutila ništa jer je reč o drugoj trudnoći koju je tu vodila.

Ona je rekla za Vreme da je njen postupajući lekar bio na godišnjem odmoru, te je primio drugi lekar. Zahvat koji je trebalo da obavi joj je predstavljen kao rutinski koji "čak i nije intervencija", te je bez bojazni došla u zakazanom terminu.
 
"Intervencija je bila užasno bolna. Od bola su mi se prsti na rukama ukočili, vrisnula sam, na šta mi je dr Vraneš rekao da sam svilena, a potom i mom suprugu da sam razmažena. Kasnije sam saznala da je taj trenutak izuzetnog bola verovatno momenat kada mi je pukla materica", ispričala je Tina svoju priču za Vreme.

Borba za život

Tinu su hitno primili u Višegradsku, na odeljenje intenzivne nege.
 
Nakon prve operacije upala je u stanje hemoragičnog šoka i lekari odlučuju da je nužna još jedna hirurška intervencija iz vitalnih razloga.
 
Posle dugotrajnog oporavka, nekoliko hospitalizacija i meseci krvarenja i drugih komplikacija, Tina Plemić kreće u pravnu borbu, ali pri pokušaju medijacije čelni ljudi privatne klinike njenog advokata ubeđuju da je ona sve umislila, te da je "razmažena trudnica".
 
Slučaj predaju tužilaštvu, međutim Tininin predmet užilaštvo odbacuje.
 
Ona svoju pravnu borbu nastavlja kroz građansku parnicu, ali veruje i u moć javnosti.
 
Lekar koji je lečio Tinu Plemić i Klinika 011 Medical Team poslali su demanti u vezi sa informacijama koje je Vreme objavilo.
 
U njemu piše da su objavljene informacije u značajnoj meri nepotpune, a delimično i neistinite, čime se vređaju prava i interesi podnosilaca zahteva i njima nanosi šteta.

Drastično opao broj prijava za nesavesno lečenje

Istraživanje lista Danas iz novembra prošle godine, koje kaže da je broj prijava koje građani podnose za nesavesno lečenje za deset godina opao drastično u periodu od 2012. do 2022, a i pre toga je bio mali.
 
Naime, 2012. građani Srbije podneli su 18 prijava za nesavesno lečenje, a 2022. podneta je samo jedna.
 
Prema rečima sagovornika Danasa, ključni razlog za ovaj pad je izmena Zakonika o krivičnom postupku kojom je predviđeno da građani više ne mogu da podnosu privatnu tužbu protiv zdravstvenih radnika zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći, već to čini tužilaštvo.
 
Nove odredbe Zakona primenjuju se od oktobra 2013. godine. Pacijent koji je oštećen ili nezadovoljan lečenjem može samo da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu, a nakon toga su mu ruke vezane.
 
Tužilaštvo obrađuje prijavu i odlučuje da li će je odbaciti ili podići optužnicu pred sudom. Sudeći po dosadašnjoj praksi, u najvećem broju slučajeva prijave bivaju odbačene.
 
Od 2012. do 2022. godine samo 15 odsto slučajeva koji su dospeli do suda završeno je osuđujućom presudom.