Društvo

Završen protest ispred Ustavnog suda zbog projekta „Jadar“: Aktivisti „zaključali“ zgradu

Foto: N1 printscreen

Foto: N1 printscreen

Ispred Ustavnog suda održan je skup ekoloških udruženja, aktivista i građana zbog navodne sednice Ustavnog suda koji bi, prema nepotvrđenim najavama, trebalo da raspravlja o odluci Vlade Srbije o ukidanju projekta "Jadar". Aktivisti su predali zahtev za prijem kod predsednika suda, a potom ih je portir obavestio da ih danas - niko neće primiti i da će pisano rešenje dobiti u zakonskom roku. Aktivisti su nakon toga "zaključali" zgradu suda.

Na protestu, kako kažu reporterke N1, nisu bili samo meštani gornjih Nedeljica, već i Beograđani, ali i ekološki aktivisti, nisu došli samo oni kojih se lično tiče moguća izgradnja rudnika litijuma.

Pre dve nedelje su, podseća reporterka N1, upravo meštani Gornjih Nedeljica dali Vladi rok od 40 dana da donese zakon kojim bi se zabranilo iskopavanje litijuma.

Stvari su se u međuvremenu ubrzale, u javnosti su se pojavile informacije da bi danas trebalo da bude održana sednica Ustavnog suda, na kojoj bi trebalo da se raspravlja, da se stavi van snage odluka Vlade kojom je ukinut prostorni plan koji je podrazumevao gradnju rudnika.

Tajnovitost budi sumnju meštana, a kažu i da četiri godine žive u nekoj vrsti straha i da neće dozvoliti gradnju, jer tvrde da bi „rudnik među plodnim oranicama značio kraj normalnog života“.

Petković: Dobili smo informaciju da je sednica Ustavnog suda počela u 11h, ostaje nam da pratimo sajt

Aktivista udruženja "Ne damo Jadar" Nebojša Petković izjavio je za N1 da su, nakon završetka protesta, dobili informaciju da je sednica Ustavnog suda "počela u 11h".

Opširnije čitajte OVDE.

Protest završen, aktivisti kažu - od danas ne priznaju odluke Ustavnog suda

Protest je, kako javlja reporterka N1, završen i simbolično je ostavljen katanac, aktivisti su "zakatančili" jedan od ulaza u sud.

Posle ove simbolične akcije, kako su rekli aktivisti, od danas više ne priznaju odluke Ustavnog suda.

Arhiv javnih skupova: Jutros oko 1.200 ljudi

Na jutrošnjem protestnom skupu ispred Ustavnog suda zbog planova o eksploataciji litijuma okupilo se oko 1.200 ljudi, saopštio je Arhiv javnih skupova.

Procena je dobijena brojanjem sa vlastitih snimaka Arhiva javnih skupova, načinjenih oko 8.30 časova.

Kokanović najavio "iznenađenje sudu"

Delegaciju pokreta "Ne damo Jadar" danas oko 11 sati opet nisu pustili da uđe u Ustavni sud, a kako je rekao predstavnik pokreta Zlatko Kokanović portir im je preneo da će pisano rešenje dobiti u zakonskom roku.

On je dodao da to može da potraje.

Kokanović je pozvao nekoliko desetina okupljenih da sačekaju još pola sata da stignu "rekviziti", pomoću kojih će prirediti iznenađenje sudu, ali nije precizirao o kakvim rekvizitima se radi.

Bjelić: Ovo je poslednji institucionalni mehanizam

Aktivista Ivan Bjelić rekao je na protestu za N1 da su 2022. godine, kada je bila situacija sa ukidanjem prostornog plana, očekivali da će to da vrate, kao i da je sada "situacija kada oni to vraćaju na ubrzan način".

Opširnije čitajte OVDE.

Portir rekao delegaciji "Ne damo Jadar" da neće biti primljeni

Delegacija pokreta "Ne damo Jadar" nije uspela da u 10 sati uđe u Ustavni sud, a portir im je objasnio da neće biti primljeni.

Oni su zbog toga zatražili da im neko iz Ustavnog suda u roku od 15 minuta da pisani dokument da neće biti primljeni.

Predstavnik "Ne davimo Jadar" Zlatko Kokanović zapitao je sudije Ustavnog suda čega se boje i poručio im da svojim nečinjenjem pojačavaju snagu protesta.

Kokanović je okupljenima koji su uzvikivali "Uhapsite Vučića" i "Izdaja, izdaja" poručio: "10. avgust je blizu, spremajmo se za 10. avgust".

Delegacija "Ne damo Jadar" ranije danas, oko 9 časova, tražila je prijem kod predsednika Ustavnog suda i kod osobe zadužene za informacije od javnog značaja, kao i tekstove svih inicijativa koje je podnela kompanija Rio Sava i svih drugih akata.

Brnabić: Njima je sve dozvoljeno

Predsednica Skupštine Ana Brnabić komentarisala je ulazak delegacije organizacije "Ne damo Jadar" u Ustavni sud, gde su predali svoje zahteve, navodeći da je "njima sve dozvoljeno" i da "imaju pravo da upadnu u sud".

Brnabić je za televiziju Pink, komentarišući protest, rekla da za te ljude ne postoj nezavisno sudstvo i samostalnost tužilaštva.

Upitana o zahtevu za sastanak predstavnika "Ne damo Jadar" sa predsednikom Ustavnog suda, Brnabić je kratko rekla: "Elita".

"Ja ću da tražim sastanak sa predsednicom Ustavnog suda. A što ti? Onda može bilo ko. Je l' može to tako u Nemačkoj, u Francuskoj", istakla je Brnabić.

Bralović na protestu: Najmanje se ljutimo na Rio Tinto

Ljiljana Bralović iz SEOS rekla je za N1 da se „najmanje ljute na Rio Tinto“.

„Mi se ljutimo na naše, mi smo očajni kako smo sebi dozvolili da o tako bitnim životnim pitanjima odlučuju ljudi koji, kako se nama čini, mrze i preziru svoj narod“, navodi ona.

Opširnije čitajte OVDE.

Kokanović: Od njih zavisi koliko ćemo ostati ovde

U zgradu suda su nešto pre 9h ušli Nebojša Petković i Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar", kao i advokatica Sara El Sarag, a nakon što su izašli Kokanović je za N1 rekao da su predali zahtev na pisarnicu za hitan prijem kdo predsednika suda ili zamenika i povereniku za informacije od javnog značaja.

"Očekujemo u najkraćem roku da nam odgovore. Na pisarnicu smo predali da bi oni njih pozvali, od njihove odluke zavisi da li ćemo mi ovde biti sat, dva, tri, pet sati... Bićemo dok nas ne prime", kaže Kokanović.

Protest počeo incidentom

Protest je počeo omanjim incidentom, koji je izazvao Simo Spasić, a aktivisti su prišli i polili ga vodom.

Zlatko Kokanović, aktivista udruženja "Ne damo Jadar", koji je uhapšen prilikom blokade pruge, pozdravljen je aplauzom.

Potez ispred Ustavnog suda ispunjen građanima

Prema rečima reporterke N1, protest je počeo u 8h, a građani, aktivisti i politički akteri počeli su da se okupljaju oko 7.45.

Građani su i na kolovozu u smeru ka gradu, a polako se šire i na potez ka Vukovom spomeniku.

Policija je blokirala ulicu, stala kod skretanja za Resavsku ulicu, ceo potez ispred Ustavnog suda je ispunjen građanima.

Najpre se, kaže ona, čulo zviždanje, a sada moglo se čuti i skandiranje "Rio Tinto neće kopati".