Moj grad

Stanari Ulice 15. oktobra protiv izgradnje javnog parkinga

Stanari Ulice 15. oktobra u Požarevcu obratili su se redakciji Boom 93 zbog tvrdnji da im Grad Požarevac bez saglasnosti i obaveštenja oduzima zemljište koje redovno koriste, kako bi napravili javni parking.

Jedan od stanara, pozivajući se na član 70, Zakona o planiranju i izgradnji, izjavio je da se takve aktivnosti ne smeju sprovoditi. „Ovo što rade je otimanje i bezakonje. Uzimaju parking zgrade i prave javni parking bez saglasnosti stanara, bez obaveštenja. Planiramo da pišemo peticiju koja će biti dostavljena sredstvima javnog informisanja, na tri adrese u gradu i borimo se za naš životni prostor. Ovde ima blizu 1000 stanara, 220 stanova, tako da smo svi ugroženi“, rekao je jedan od stanara.

Radnici JKP "Parking servis" počeli su sa obeležavanjem parking mesta.

Caption

Direktorka ovog preduzeća, Verica Savić kaže za Boom 93 da se trenutno radi samo na uređenju parkinga, a da će naplata početi kada se steknu uslovi.

„Postoji rešenje, utvrđeno od strane Grada, o opštim i posebnim parkiralištima. Možda neki broj stanara ima nerazumevanje, ali većina njih je za. Čim se to sredi, verujte mi, sami će pozdravljati takve odluke. Stanari će imati stanarske karte za 600 dinara mesečno. To je javna, nije privatna površina. To je vlasništvo Grada. Ovako će imati mnogo bolji parking prostor, uređenije i bezbednije“, rekla je direktorka.

Stanarka Biljana Rajković iz ulice 15. oktobar smatra da se radi protivpravno i tvrdi da će biti uklonjene i rampe koje su stanari odavno postavili.

„Nalepili su samo papir da će to uraditi, nikakvo rešenje nismo videli. Uzurpiraju nam pravo. Skloniće nam rampe koje smo postavili. Nismo ih postavili na divlje, nego smo dobili odobrenje iz opštine. Od kako smo stavili rampe, dvorište je čisto. Ovo je dvorište, nije ulica.“

Direktorka „Parking servisa“ kaže da je postavljanje rampi protivpravno. „Problem je i zbog tih rampi. Ni vatrogasna vozila, ni vozila hitne pomoći ne mogu da uđu. Zabranjeno je postavljati ih, nije u skladu sa zakonom. Rampe se ne smeju stavljati da zabranjuju kretanje na javnim površinama“, rekla je direktorka Savić.

Stanari kažu da će nastaviti svoju borbu za prostor koji smatraju svojim, iako iz Parking servisa tvrde da postupaju u skladu sa zakonom i da će novo uređeno parkiralište doneti korist svima.

Zakon o izgradnji i planiranju.