Društvo

Kompanije u Srbiji sve češće angažuju poslovne psihologe

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Rezultati nedavno sprovedenog regionalnog istraživanja "Iskustvo zaposlenih" nad uzorkom od 2.000 zaposlenih iz Srbije, Hrvatske i Slovenije pokazalo je da je mentalno zdravlje značajan segment na radnom mestu za sve generacije.

Gotovo sve generacije u svim zemljama su na pitanje šta misle da bi najviše doprinelo mentalnom zdravlju u radnom okruženju, odgovorile - podrška psihoterapeuta. I sve više kompanija u Srbiji prepoznaje važnost pružanja psihološke podrške zaposlenima. Igor Mirčev, Executive Talent Acquisition Consultant u kompaniji Manpower Serbia, objašnjava da oko 17% velikih kompanija u Srbiji ima zaposlenog psihologa kao stalnog člana tima, dok do 7% kompanija srednje veličine (50-250 zaposlenih) ima internog psihologa. On dodaje da se sve veći broj firmi odlučuje za angažovanje eksternih psihologa.

Procena je da do 30% velikih sistema i do 20% kompanija srednje veličine koristi eksterne usluge psihologa kako bi pružili podršku zaposlenima. Praksa pružanja psihološke podrške je češća u većim kompanijama i multinacionalnim korporacijama koje su svesne potrebe za mentalnom podrškom i benefita koje ona donosi - kaže naš sagovornik.

Mali i srednji preduzetnici, dodaje, još zaostaju u ovoj oblasti, ali se trend postepeno menja, zavisno od tipa industrije.

Više informacija možete pročitati OVDE.