Moj grad

Festival Carevcu u čast

FOTO: Youtube/Screenshot

FOTO: Youtube/Screenshot

Nakon podizanja festivalske zastave, jubilarni 30. Muzički festival Carevčevi dani u Velikom Gradištu je otvoren u utorak 9. jula.

Nakon otvaranja festvala, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, položio je cveće kod biste Vlastimira Pavlovića Carevca u parku.

U kulturno-umetničkom delu programa prve večeri Festivala nastupili su članovi ANIP “Vlastimir Pavlović Carevac”.

Tokom drugog dana Festivala u Gradskom parku tačno u podne održana je promocija Carevčeve lire i Bibliografije. U okviru programa u rodnom selu Vlastimira Pavlovića Carevca uz zvuke violine položeni su venci na spomen ploču i bistu, a potom je na trgu Carevčevom trgu održan kulturno umetnički program u kome su nastupili ANIP "Vlastimir Pavlović Carevac" iz Velikog Gradišta i KUD "Srebrni vez" iz Zatonja.

Od 21 čas usledila je predstava "Nenapisana pisma" u izvođenju Vanje Milačić.

Danas je održana promocija kompakt diska "Zlatno gudalo" u Gradskom parku u Velikom Gradištu. dok je od 21 čas takmičenje pevača uz pratnju narodnog orkestra RTS-a.

U petak 12. jula od 20.30 časova biće održan svečani koncert "Svilen konac" povodom 30 godina Festivala.

Najboljem izvođaču pripašće nagradna unikatna violina iz radionice čuvenog Jana Nemčeka iz Kovačice i Carevčeva statueta.

Festival "Carevčevi dani" pokrenut je u spomen na rodonačelnika srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca (1895-1965), koji je od 1945. do 1965. godine bio šef Velikog narodnog orkestra Radio Beograda.