Moj grad

Najveći broj vozača električnih trotineta kažnjen zbog vožnje bez nalepnice

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Od stupanja na snagu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, na teritoriji Policijske uprave u Požarevcu pripadnici saobraćajne policije su, prilikom kontrole vozača električnih trotineta, otkrili ukupno 15 vozača koji su učinili prekršaje.

Kako je za Boom 93 rečeno iz Policijske uprave u Požarevcu, najveći broj sankcionisanih vozača, njh devet, na električnom trotinetu nije imalo identifikacionu nalepnicu, koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Pet vozača nije nosilo zaštitnu biciklističku kacigu, a jedan nije nosio reflektujući prsluk na putu.

Nove odredbe Zakona o bezbednosti javnog saobraćaja primenjuju se od 15. juna. 

Iz PU u Požarevcu podsećaju da u saobraćaju mogu učestvovati isključivo električni trotineti koji imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu, a da vozači ovih vozila moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Takođe, predviđeno je da se električni trotineti voze biciklističkim stazama tamo gde ih ima, a kolovozom tamo gde nema biciklističkih staza. 

"Pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom", navode iz PU u Požarevcu.

Koja još pravila važe za vozače električnih trotineta pogledajte na LINKU

Novčani iznos kazne za vožnju bez identifikacione nalepnice, za vožnju bez kacige, kao i za vožnju bez reflektujućeg prsluka jeste 10.000 dinara.